A fost odată HTV-4

În 9 august, vehiculul japonez autonom HTV-4 (H-II Transfer Vehicle sau Kounotori-4) ajungea în preajma Stației Spațiale Internaționale, cu 3.6 tone de provizii și experimente. Astăzi, HTV-4-a desprins de complexul orbital pentru a plonja în atmosferă și a se dezintegra, după ce și-a încheiat cu succes misiunea, eliberând protul de andocare al modulului Harmony pentru următoarea vizită, capsula Cygnus 1.

HTV-4 are o lungime de 10 metri și un diametru de 4.4 metri, având o masă de 6 tone, fiind asemănător cu vehiculul european ATV sau mult mai venerabilele nave Progress rusești. Spre deosebire de Progress însă, HTV u andochează direct cu ISS, toate operațiunile din jurul ISS fiind coordonate de către brațul robotic al stației.

Brațul robotic Canadarm2 a deplasat încă de azi dimineață modulul cât mai departe de structura ISS, după ce acesta s-a desprins de modulul Harmony, locul unde a fost cuplat de ISS de la sosire. De acolo, brațul robotic a lăsat liber modulul, care a inițiat două scurte manevre de depărtare de stație. O a treia manevră a fost inițiată când vehiculul se afla la 300 de metri de stație, manevră care îi va altera orbita astfel încât aceasta să pătrundă în atmosferă și să se dezintegreze controlat, deasupra Oceanului Pacific (HTV-4 nu este proiectat pentru a supraviețui reintrării în atmosferă).

ISS așteaptă următorul musafir orbital, capsula Cygnus 1, construită de Orbital Science și pregătită pentru lansare peste nu mai puțin de 13 zile, în cadrul celui de-al doilea zbor al rachetei Antares, parte a programului de stimulare a partenerilor privați, inițiat de NASA (același program care include dezvoltarea capsulei Dragon de la SpaceX). Încă 4 vehicule HTV mai sunt programate să fie lansate spre ISS până în 2018.

1235922_530772980325439_201358295_n