Falcon 9 v1.1 aproape gata de drum

Lansarea noi versiuni (1.1) a rachetei Falcon 9 a fost amânată cu 5 zile, astfel că va trebui să așteptăm până în 10 septembrie pentru a vedea la lucru cel mai nou vehicul al celor de la SpaceX. Falcon 9 v1.1 are o înălțime mai mare decât varianta precedentă și un aranjament diferit al celor opt motoare Merlin (octogonal).

De data aceasta, Falcon 9 nu va duce capsula Dragon spre ISS, misiunea principală a rachetei fiind plasarea unui satelit de comunicație canadian (Cassiope) pe orbită polară, una din multele premiere ale acestui zbor. Este, în același timp, prima lansare SpaceX de la baza aeriană Vandenberg. Aici au fost construite rampe de lansare pentru navetele spațiale, în eventualitatea că acestea vor fi lansate pe orbite polare, însă acest lucru nu avea să se mai întâmple.

Revenind la Falcon 9 și la lansarea din 10 septembrie, lista de premiere continuă: va fi prima dată când vor fi folosite noile motoare Merlin 1D iar cireașa de pe tort pentru noi va fi tentativa de a aduce înapoi, controlat, prima treaptă a rachetei, deasupra oceanului. O reușită în acest sens ar fi o încununare a testelor Grasshopper efectuate în ultimul timp și un uriaș pas spre o rachetă reutilizabilă, unul din visele lui Elon Musk, reușită ce ar reduce considerabil costul unei lansări în viitorul apropiat.

Următoarea misiune CRS a capsulei Dragon spre ISS a fost și ea amânată din septembrie inițial până în noiembrie, apoi reprogramată pentru ianuarie 2014.