Retrospectiva primăvară-vară

Între 11 și 26 iunie 2013 a avut loc misiunea Shenzhou-10, în care un echipaj de trei astronauți chinezi a andocat cu modulul Tiangong 1 și a petrecut mai multe zile pe orbită, efectuând diverse experimente științifice la bordul celor două nave conectate. Pentru prima dată în cadrul programului spațial chinezesc, au avut loc transmisii în direct, cu scop educativ, în care astronauții au efectuat o serie de experimente menite să capteze atenția tinerilor. Înainte de a reveni la sol, capsula s-a desprins de Tiangon 1 și a efectuat o nouă andocare, pentru a testa manevrabilitatea capsulei Shenzhou. Din echipaj a făcut parte și Wang Yaping, a doua femeie din China care ajunge în spațiu în cadrul programului Shenzhou.

În 16 iunie 2013 s-au aniversat 50 de ani de la zborul primei femei pe orbită, Valentina Tereșkova, în cadrul misiunii Vostok-6. Wang Yaping (Shenzhou-10/Tiangong-1) și Karen Nyberg (Stația Spațială Internațională) se aflau în spațiu cu ocazia acestei aniversări.

Unul din cele mai spectaculoase și grave accidente recente a avut loc în dimineața zilei de 1 iulie, când o rachetă Proton care trebuia să transporte pe orbită trei sateliți de navigație în cadrul sistemului GLONASS (echivalentul rusesc al sistemului GPS al SUA), s-a prăbușit la câteva secunde de la lansare. Cauzele nu sunt încă foarte clare: poate fi atât o defecțiune hardware, cât și una a sistemului de navigație al rachetei. Aceasta s-a ridicat de pe rampa de lansare și la câteva secunde a deviat de la traiectorie. Motoarele au încercat să compenseze, dar racheta ajunse să zboare orizontal, apoi s-a îndreptat spre sol. Din cauza forțelor la care a fost supusă structura rachetei, încărcătura acesteia a fost distrusă înainte de impactul cu solul. Din fericire nu au existat victime la sol, chiar dacă impactul a avut loc în interiorul complexului de la Baikonur din Kazahstan. Același tip de rachetă rachetă Proton avea programat în acest an un zbor spre ISS pentru transportul unui modul și a unui braț robotic, dar în prezent toate zborurile rachetei Proton sunt suspendate, până la aflarea cauzei dezastrului de la 1 iulie. O comisie de specialitate a fost formată pentru a investiga evenimentul. Cu câteva ore înainte, Agenția Spațială Indiană lansase cu succes un satelit din propriul sistem regional de navigație, IRNSS.

O activitate extravehiculară de șase ore a avut loc în data de 24 iunie în partea rusă a Stației Spațiale Internaționale. Fyodor Yurchikhin și Alexander Misurkin au avut de efectuat operații de rutină asupra modulelor rusești. Misiunea a decurs fără probleme pentru cei doi.

Din 15 iunie, vehiculul ATV-4 Albert Einstein se află andocat la Stația Spațială Internațională. Acesta a fost lansat zece zile mai devreme de către o rachetă europeană Ariane 5 de la baza din Kourou (Guiana Franceză), fiind cea mai masivă încărcătură plasată vreodată de un propulsor Ariane pe orbită: 20.19 tone. ATV-4 a transportat combustibil și provizii pentru echipajul aflat la bordul ISS. Albert Einstein va rămâne cuplat cu ISS până la sfârșitul lunii octombrie iar ultimul ATV, Georges Lemaître, este programat să ajungă pe orbită vara viitoare. După misiunea ATV-5, ESA plănuiește să-și concentreze eforturile în activitățile sale din cadrul programului SLS al NASA.

Uniunea Astronomică Internațională a decis că cei doi sateliți ai lui Pluton, P4 și P5 se vor numi oficial Kerberos și Styx, continuând astfel tradiția de a denumi lumile de la marginea sistemului nostru solar după zeități romane ai lumii din dincolo. Campania inițiată de William Shatner (căpitanul Kirk din seria originală Star Trek) de a denumi unul din acești sateliți Vulcan nu a avut succes. UAI este organizația internațional responsabilă cu nomenclatura corpurilor cerești și are astfel ultimul cuvânt în această privință. Sonda NASA, New Horizons, lansată în 2006, va ajunge peste doi ani în apropierea lu Pluton și a sateliților săi detectați până în prezent: Charon, Nix, Hydra, Kerberos și Styx.