Progress M-18M și M-20M

Progress M-18M va părăsi joi modulul Pirs la care este andocat de ISS, pentru a face loc navei Progress M-20M. Aceasta va fi lansată sâmbătă și va ajunge la ISS în aceiași zi, după doar șase ore petrecute pe orbită, într-o operațiune deja obișnuită de andocare rapidă. Nava va aduce pe ISS aproape trei tone de mâncare, apă și echipamente pentru echipajul Expediției 36 aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, inclusiv piese de schimb pentru costumul spațial american care a cauzat probleme în timpul ultimei activități extravehiculare. Progress M-18M va plonja în atmosferă, după andocare, fiind aceiași capsulă care a fost nevoită să-și întrerupă întâlnirea rapidă cu ISS și să recurgă la o traiectorie clasică, după ce imediat după lansare au fost întâmpinate unele probleme cu antena Kurs.

Lansarea de sâmbătă de la Baikonur va fi prima după incidentul care a dus la pierderea rachetei Proton-M din 1 iulie.

Progress este o familie de nave care asigură încă din 1978 transportul de provizii pentru stațiile spațiale sovietice (Salyut 6 și 7, Mir) și acum ISS. Lansarea de sâmbătă va fi a 144-a pentru o navă Progress iar rata de succes este impresionantă: o singură navă Progress nu a ajuns la destinație, lucru care s-a întâmplat în 2011 din cauza defecțiunii motorului rachetei Soyuz-U (Progress M-12M).

Progress M-20M trebuia să fie ultima navă care ar fi andocat cu modulul Pirs al secțiunii rusești a ISS. Pirs urmează să fie înlăturat, pentru a face loc modulul Nauka MLM. Însă deoarece modulul nu va fi lansat mai devreme de aprilie 2014, se pare că Progress M-22M va fi ultima navă care va andoca cu el, în februarie. Pirs va fi primul modul desprins de ISS, la finalul misiunii Progress M-22M. Nava și modulul se vor desprinde de Stație și ambele vor fi incinerate la reintrarea în atmosferă. Lansat în 2001, Pirs asigura andocarea navelor Soyuz și Progress, el fiind în același timp și poarta rusească a stației spațiale, locul de unde astronauții care purtau costumele rusești Orlan se aventurau în activități extravehicule.