Opportunity: 10 ani de la lansare

Vă mai aduceți aminte de Opportunity? Micul rover marțian, mai modest decât mult mai tânărul laborator marțian ambulant Curiosity, a sărbătorit duminică 10 ani de la lansare. Spirit, colegul său, lansat mai devreme cu aproape o lună, a fost mai puțin norocos: din 2010, echipa de la JPL nu a mai putut contacta roverul, care se află acum dezactivat pe suprafața planetei roșii.

Opportunity însă își continuă misiunea de explorare începută în ianuarie 2004.  Deși planificată pentru doar trei luni, misiunea lui Opportunity se află în al nouălea an, stabilind cu fiecare zi ce trece și cu fiecare metru parcurs pe suprafața marțiană, un nou record de anduranță.

Roverul a plecat de la marginea craterului Endeavour, unde a petrecut mai multe luni, și se îndreaptă acum spre un punct denumit Solander. Din fericire, drumul este ușor de parcurs, solul fiind plat și acoperit cu un strat subțire de praf, care nu va creea probleme pentru panourile solare ale roverului, motivul principal pentru care Spirit nu mai este funcțional. Panourile solare reprezeintă singura sursă de energie pentru Opportunity, iar stratul de praf le scade semnificativ eficiența. Din acest motiv, Curiosity, ajuns pe Marte în august anul trecut, nu folosește panouri solare, ci o sursă radioactivă, fiind un vehicul mai voluminos, cu mai multe instrumente la bord, care au nevoie de o sursă mai eficientă de energie.

Revenind la opportunity, acesta a trecut de borna de 35 de kilometri parcuși pe suprafața lui Marte și a depășit recent recordul pentru cea mai lungă distanță parcursă de un vehicul american pe suprafața altei lumi, record ce-i aparținea roverului lunar din misiunea Apollo 17, condus de Gene Cernan și Harrison Scmitt în decembrie 1972. Acesta a parcurs doar 35.74 kilometri, însă recordul absolut în domeniu îi aparține unui rover lunar sovietic: Lunokhod-2 a parcurs nu mai puțin de 42 de kilometri pe Lună, între 15 ianuarie și 4 iunie 1973.