Scurgeri de amoniac

O activitate extravehiculară de urgență ar putea avea loc mâine pentru a identifica și remedia cauza unei scurgeri severe de amoniac care afectează Stația Spațială Internațională.

it looks to me, looking out the hatch, that we are venting something. We are venting something out into the… into space.
–Jim Lovell, Apollo 13

Amoniacul lichid este folosit la bordul ISS într-un circuit (teoretic) închis pentru răcirea instalațiilor electrice. În 2006 a fost detectată o scurgere lentă care s-a intesificat în 2012, făcând obiectul unei ieșiri în spațiu suplimentare pentru Sunita Williams și Akihiko Hoshide (Expediția 33). Scurgerea a fost parțial remediată, revenind la rata de dinainte de 2012. S-a considerat că în acest ritm, scurgerea nu reprezintă un pericol pentru ISS, soluția aleasă fiind umplerea regulată cu amoniac a circuitelor (o astfel de operațiune a avut loc în 2011 și alta mai era programată pentru 2015).

Însă ieri ritmul în care ISS pierdea amoniac a crescut îngrijorător în momentul în când panourile solare s-au rotit într-o anumită poziție. Echipajul a raportat că se pot observa particule de amoniac din zona cu probleme (canalul 2B din secțiunea P6). Canalul 2B este conectat cu panoul solar SAW-2B al ISS și nefuncționarea acestuia duce la scăderea energiei disponibile pe ISS cu cel puțin 12%. Echipajul este în siguranță și nu există riscul contaminării acestuia cu amoniac. Dacă Chris Hadfield are resurse pentru a posta poze din Grecia pe Twitter, situația nu este totuși chiar atât de gravă.

Avaria a fost inițial cauzată, cel mai probabil, de un micrometeorit, la fel ca și în cazul găurii descoperite recent într-unul din panourile solare.

O activitate extravehiculară va avea loc probabil mâine, pentru a studia în amănunt și pentru a încerca să remedieze problema. Faptul că scurgerea produce particule de gheață va fi un avantaj pentru echipaj, care va putea astfel detecta exact sursa acesteia, spre deosebire de ocaziile trecute când debitul a fost atât de scăzut încât nu a putut fi identificat cu precizie de unde provenea. Astronauții americani nu aveau planificate astfel de ieșiri în afara stației până în iulie 2014. Christopher Cassidy și Tom Mashburn (NASA) vor fi cei care vor efectua cele două ieșiri în spațiu în zilele ce urmează.