Gravitate

Nu prea obișnuiesc să scriu despre filme. Cred că pot număra pe degetele de la o mână filmele hollywoodiene despre spațiu făcute cu simț de răspundere, cu atenție la detalii și care merită într-adevăr văzute cel puțin o dată. Exceptând documentarele, cronologic, îmi vin în minte doar The Right Stuff, Apollo 13 și poate Moon.

Alsonso Cuarón (Children of Men) ne propune în acest an un film care poate deveni al patrulea pe o astfel de listă selectă: Gravitate. În original este Gravity, dar titlul nu se referă doar la gravitație, ci și la gravitate. La gravitatea situației unor astronauți (interpretați de Sandra Bullock și George Clooney) aflați pe orbită, într-o activitatea extravehiculară, în mijlocul unei ploi de meteoriți care le pune viața în pericol și aparent face imposibilă întoarcerea lor acasă.

Dacă filmul se va păstra departe de clișeele cu extratereștrii înfricoșători și teorii ale conspirației (da, trailerul de la Apollo 18 încă mă bântuie, nu pentru că ar fi fost înfricoșător), ar putea fi o capodoperă a genului și probabil merită văzut de câteva ori, chiar și numai pentru cadrele absolut superbe cu naveta spațială, capsula Soyuz și Stația Spațială Internațională. Cât de des aveți ocazia să vedeți așa ceva pe marele ecran?

Filmul va apărea în octombrie și va putea fi urmărit și la IMAX. Până atunci, ne delectăm cu un trailer care promite mult.