Record pentru Vinogradov

Pavel Vinogradov a devenit ieri, la 59 de ani, cel mai bătrân astronaut care efectuează o activitate extravehiculară, doborând recordul americanului Story Musgrave, care a avut 58 de ani când a zburat către telescopul spațial Hubble în 1993. Recordul pentru cel mai bătrân astronaut care a zburat vreodată în spațiu îl deține în continuare John Glenn, care la vârsta de 77 de ani a zburat în misiunea STS-95 (Discovery), singurul supraviețuitor al lotului inițial de astronauți selectat de NASA în 1959 pentru programul Mercury. Pavel Vinogradov este fiul cosmonautului Yuri Vinogradov, care a petrecut și el nu mai puțin de 430 de zile pe orbită, în stațiile spațiale Saliut și Mir.

În cadrul unei activități extravehiculare care a avut loc ieri începând cu ora 18:03, cei doi membri ai expediției 35, Pavel Vinogradov (aflat la al treilea zbor pe orbită) și Roman Romanenko (aflat în prima sa misiune în afara stației spațiale) au instalat un modul pentru monitorizarea activității solare, au înlocuit un echipament folosit pentru navigație și au instalat sau modificat alte module folosite de diverse experimente de la bordul ISS. Totul a decurs conform planului timp de șase ore, cu excepția ultimelor momente ale activității extravehiculare, când Vinogradov a scăpat din mână un panou de 3 kilograme înainte de a-l atașa printr-un cablu de ISS. Panoul, parte a unui experiment care studiază expunerea diverselor materiale în vidul cosmic, a plutit în derivă și nu a mai putut fi recuperat, dar inginerii NASA de la sol nu cred că acesta va reprezenta în viitor un pericol pentru ISS. Experimentul nu este din fericire compromis, deoarece un al doilea panoul de acest fel se află în continuare atașat de stația spațială.

Vinogradov a ajuns a doua oară la bordul ISS în 28 mai 2013, fiind unul din cei trei astronauți ai capsulei Soyuz TMA-08M care a efectuat o cuplare rapidă cu ISS, la doar 6 ore de la lansare și va petrece aproximativ 6 luni împreună cu restul membrilor expediției 35 și 36 de pe ISS.