Progress M-19M

Miercuri, la ora 13:12, propulsorul Soyuz-U avea să lanseze pe orbită nava Progress M-19M/51P, plină cu peste 3 tone de provizii pentru echipajul expediției 35 de pe ISS. Amânată cu 2 zile din cauza misiunii Soyuz 2-1A, nava Progress nu a putut efectua o andocare rapidă cu ISS, așa cum reușise în august și octombrie 2012, așa că rendezvous-ul cu Stația Spațială Internațională urmă să aibă loc vineri, conform procedurilor tradiționale. Pentru a-i face loc, nava Progress M-17M/49P s-a decuplat de ISS în 15 aprilie.

Imediat după lansare au apărut problemele pentru Progress M-19M/51P: antena KURS a fost inoperabilă și astfel exista pericolul ca andocarea de vineri să nu mai aibă loc. Însă nava a reușit să se apropie la 200 de metri de ISS, după ce echipajul de la sol a uploadat un patch pentru a face față noii situații. Exista riscul ca în actuala configurație, antena KURS, aflată într-o poziție inadecvată, să lovească în timpul operațiunilor de andocare o altă antenă de pe ISS. O inspecție vizuală va avea loc peste câteva luni, când Progress 51P se va decupla de modulul Zvezda al ISS. În cele din urmă, andocare a avut loc fără ca echipajul de pe ISS sau de la sol să fi întâmpinat alte probleme, fără o întârziere prea mare față de ora planificată inițial.

Pe lângă transportul de provizii, nava Progress M-19M/51P va efectua trei corecții orbitale pentru ISS, prin activarea propulsoarelor din dotare, care va deplasa întreg complexul orbital la o altitudine superioară. Astfel de corecții au loc regulat, pentru a contracara interacțiune ISS cu starturile superioare ale atmosferei, ce cauzează în timp scăderea considerabilă a altitudinii.

În acest moment, alte trei nave rusești sunt cuplate cu ISS: Progress M-18M/50P, andocat la portul Pirs, două capsule Soyuz, 07M andocat de modulul Rassvet și 08M, andocat la portul Poisk. Progress M-18M/50P va andoca în 11 iulie pentru a face loc navei Progress M-20M/52P, care este programată să ajungă la ISS zece zile mai târziu.