Mars One caută potențiali astronauți

Nu prea scriu despre Mars One pentru că nu prea cred în proiectul lor, am și explicat de ce. Însă zilele acestea, Mars One a trecut într-o nouă fază. Din păcate, nu este un pas care să ne convingă, prin detalii tehnice, că pot susține ceea ce au promis cu un an în urmă, este doar o nouă campanie de promovare prin lansarea procedurilor de căutare de potențialilor astronauți.

Oricine se poate înscrie în prima fază a preselecției, dar acest lucru costă. Nu mult, câțiva zeci de dolari, în funcție de produsul intern brut al statului din care provine aplicantul: pentru cetățenii americani taxa de înscriere este 38$ iar pentru români, 13$. Un prag pus probabil pentru a împiedica avalanșa de aplicații făcute de dragul de a fi făcute, pentru că oricum această sumă nu poate susține financiar decât un procent infim al proiectului.

O scurtă recapitulare: Mars One plănuiște o bază marțiană în 2022, bazându-se pe mass-media pentru sprijinul financiar, transformând întreaga misiune într-o emisiune de divertisment, un reality-show, sperând că astfel costurile vor fi amortizate.

Înainte de a vă înscrie, trebuie să știți câteva lucruri: biletul pentru Marte este doar dus. Nimeni nu vă garantează (și nici nu plănuiește) întoarcerea pe Pământ. Teoretic, pe Marte ar trebui să vă aștepte o serie de capsule Red Dragon interconectate, ajunse acolo cu câția ani înainte voastră. Practic, Mars One nu are până în prezent fondurile necesare derulării acestei misiuni și nimeni nu poate estima de unde vor aduna zecile de miliarde de dolari necesare pentru o astfel de acțiune.

Prima etapă a preselecției se va termina în 31 august 2013 și Mars One declară că din rândul acestora va fi selectat echipajul care va ajunge în 2022 pe suprafața Planetei Roșii. Specialiștii Mars One vor stabili cine va ajunge în a doua rundă de preselecție. În ultima etapă a acestui proces vor ajunge 24-40 de candidați care vor fi antrenați pentru a face față rigorilor unui zbor cosmic și decizia finală cu privire la componența primului echipaj o va avea publicul.

Succes Mars One!