Lansare Antares!

La a treia încercare, după o amânare legată de un incindent tehnic și o a doua forțată de condițiile meteo nefavorabile, racheta Antares a părăsit rampa de lansare de la centrul Wallops din Virginia. Din păcate, am avut parte de una din cele mai proaste filmări a unei lansări din ultimul timp, unghiul camerei ales pentru a surprinde momentul lansării find complet neinspirat.

Orbital Sciences începe astfel cu succes concurența cu SpaceX pentru lansări comerciale pe orbita joasă a Pământului. Antares s-a comportat exemplar și totul pare să fi fost așa cum se așteptau cei de la sol, de la pornirea motoarelor până la separarea protecției încărcăturii și plasare acesteia pe orbită, un simulator de masă (și volum) care ține deocamdată locul viitoarei capsule Cygnus pe care o vom vedea în misiunile viitoare. Mai precis, următoare lansare Antares este planificată pentru iulie, când capsula Cygnus va încerca să ajungă cu provizii la Stația Spațială Internațională.

Misiunea, botezată A-One, practic s-a încheiat pentru Antares, chiar dacă simulatorul încărcăturii va mai rămâne pe orbită aproximativ două săptămâni, după care se va dezintegra în urma contactului cu atmosferă terestră.

5 Comments

  1. Chiar ca neinspirat unghiul de filmare. Pentru un moment am avut impresia ca se dezintegreaza racheta, atat de ciudat a fost unghiul initial. Puteau pur si simplu sa ramana pe camera care au folosit-o pana in momentul lansarii si cred ca s-ar fi vazut mult mai bine.

    NOT nominal filming! :D Zborul in schimb a fost impresionant. Aproape ca speram sa devieze un pic doar ca sa nu-l mai aud pe ala repetand „nominal” intruna. :)

    Are concurenta serioasa SpaceX. De curiozitate, mai e vreo companie privata in parteneriat cu NASA, sau/si aproape de a avea o racheta comparabila cu Falcon sau Antares?

  2. Din câte știu, cam astea sunt rachetele pe care le vom tot vedea în viitorul apropiat, împreună cu Atlas V și Delta IV. Ar mai fi și Liberty, de la ATK, dar nu a mai primit finanțare de la NASA prin COTS, așa că încă nu se știe în ce mod vor continua dezvoltarea.

  3. Claudiu, bine ai revenit. Ca un mic comentariu, se pare ca a fost o mica deviatie de la orbita tinta. Foarte probabil efectul unei arderi mai putin controlate a treptei a doua (care foloseste combustibil solid).

    http://spacealliance.ro/live/

  4. Chiar mă întrebam de ce folosesc combustibil solid pentru a doua treaptă. Mai sunt rachete care fac acest lucru? (rachete pentru încărcături orbitale, nu ICBM-uri).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *