Lansare Antares!

La a treia încercare, după o amânare legată de un incindent tehnic și o a doua forțată de condițiile meteo nefavorabile, racheta Antares a părăsit rampa de lansare de la centrul Wallops din Virginia. Din păcate, am avut parte de una din cele mai proaste filmări a unei lansări din ultimul timp, unghiul camerei ales pentru a surprinde momentul lansării find complet neinspirat.

Orbital Sciences începe astfel cu succes concurența cu SpaceX pentru lansări comerciale pe orbita joasă a Pământului. Antares s-a comportat exemplar și totul pare să fi fost așa cum se așteptau cei de la sol, de la pornirea motoarelor până la separarea protecției încărcăturii și plasare acesteia pe orbită, un simulator de masă (și volum) care ține deocamdată locul viitoarei capsule Cygnus pe care o vom vedea în misiunile viitoare. Mai precis, următoare lansare Antares este planificată pentru iulie, când capsula Cygnus va încerca să ajungă cu provizii la Stația Spațială Internațională.

Misiunea, botezată A-One, practic s-a încheiat pentru Antares, chiar dacă simulatorul încărcăturii va mai rămâne pe orbită aproximativ două săptămâni, după care se va dezintegra în urma contactului cu atmosferă terestră.