Fire de nisip

Meteoriții sunt obiecte fascinante. Marea lor majoritate provin din centura de asteroizi, o zonă în care condensarea nebuloasei planetare care a dus la formarea Pământului și a restului planetei nu s-a coagulat într-un corp unitar, probabil din cauza influenței gravitaționale a lui Jupiter. Astfel, avem rămășițe ale formării sistemului solar, adevărate jurnale care ajunse pe Pământ ne pot spune, în termeni științifici, povești fascinante despre evenimentele de acum peste 4.5 miliarde de ani, când umbra celor nefăcute nu-ncepuse-a se desface.

O echipă de cercetători ai universității Washington din St. Louis au descoperit două fire identice de siliciu în meteoriți proveniți din două surse diferite și recuperați  din Antarctica, în 2009. Ce este surprinzător este că siliciul, unul din componenții principali ai nisipului care există astăzi pe Pământ, nu este un mineral care să se fi format în discul primordial din jurul Soarelui și din care au apărut planetele. Datorită raportului izotopic al oxigenului (o proporție mai mare a oxigenului-18), se crede că acel siliciu s-a format într-o supernovă, o stea gigantică a cărui sfârșit violent ar fi dus chiar la crearea sistemului nostru solar. Este și prima dovadă că supernovele produc siliciu, un aspect teoretic care nu a fost confirmat până la descoperirea aceasta.

Amprenta izotopică a siliciului, sugerează că incluziunile provin dintr-un sistem solar străin, deoarece stele diferite au semnături izotopice diferite. Pentru că materialul din sistemul nostru solar a fost destul de bine omogenizat înainte de formarea planetelor, un raport izotopic diferit poate însemna o origine exterioară. Cel două fire de siliciu din cei doi meteoriți sunt identice și probabil provin din aceiași sursă fiind în același timp primele de acest fel descoperite până în prezent, lucru confirmat destul de clar de valoarea raportul izotopilor de oxigen.

Unda de șoc creată de supernova care a format respectivele fire de siliciu ar fi putut cauza condensarea nebuloasei planetare care ulterior a format Soarele, Pământul și restul planetelor din sistemul nostru solar, împrăștiind în același timp material în norul protoplanetar, material pe care azi îl regăsim în meteoriți.