China lansează Gaofen 1

Prima lansare a Chinei în 2013 a avut loc vineri, 26 aprilie, când o rachetă Long March 2D a transportat pe orbită satelitul Gaofen 1. Împreună cu acesta, Long March 2D a mai transportat încă alți trei sateliți de dimensiuni mai mici: unul turc (Turksat-3USat, 4 kilograme), unul ecuadorian (NEE-01-Pegasso, 1 kg, primul satelit ecuadorian) și unul argentinian (Cubebug-1, 2 kg). Lansarea avut loc de la centrul Jiuquan, la ora 07:13.

Gaofen 1 este primul satelit dintr-o generație nouă de sateliți de observație civili pe care China plănuiește să-i lanseze în următorii ani. Având o greutate de 1266 kilograme, satelitul are trei camere: una capabilă de fotografii alb-negru, dar cu o rezoluție de 2 metri/pixel, a doua cu posibilități multispectrale, însă cu o rezoluție de 8 metri/pixel și o a treia cu un spectru mai larg, însă o rezoluție de 16 metri/pixel. Observațiile în timp real vor fi folosite pentru prevenirea dezastrelor, pentru planificări agricole, protecția mediului și securitate. China speră să lanseze anul viitor satelitul Gaofen 2, care va avea rezoluții de două ori ai bune.

China plănuiește 16 lansări în 2013, printre care va fi și lansarea capsulei Shenzhou-10 cu echipaj uman (planificată pentru iunie) și lansarea roverului lunar Chang’e-3 (decembrie).