Meteorit căzut în Rusia

Site-ul RT.com, împreună cu alte surse (inclusiv Reuters, AP, RIA Novosti), relatează despre o explozie puternică din regiunea Bashkiria din nordul Kazakhstanului (la 1500 km de Moscova) care ar fi provocată de prăbușirea unui meteorit, în jurul orei 5:25 ora României. Bolidul a fost văzut și auzit în trei regiuni, Chelyabinsk, Tyumen și Sverdlovsk, iar RT.com afirmă că acesta a fost interceptat de apărarea antiaeriană locală, una sau doua rachete lovind obiectul la o altitudine de 20 km. Ceea ce pare a fi un fragment din meteorit s-a prăbușit peste o fabrică de zinc, afectând un traseu de fibră optică care asigura conexiunea la internet a zonei. Localnicii au raportat un tunet extrem de puternic iar mai multe ferestre din zonă au fost spulberate. Există imagini de la fața locului și mai multe înregistrări video cu bolidul care brăzdează cerul, din mai multe unghiuri, ceea ce elimină posibilitatea unei farse.

RIA Novosti, citând surse oficiale, afirmă că o explozie a avut loc la o altitudine de 10 km și  este în prezent în desfășurare o anchetă pentru a stabili cât mai multe detalii.

Associated Press citează un oficial din Ministerul de Interne al Federației Ruse care a confirmat faptul că o explozie puternică a cauzat spargerea ferestrelor din zona respectivă. Același site RT.com citează o sursă oficială care afirmă că sunt 514 răniți, din care 86 copii, iar 112 persoane au necesitat spitalizare. Au fost se pare identificate 3 cratere, din care două în regiunea Chelyabinsk. Școlile au fost închise iar o serie de clădiri evacuate.

Direcția bolidului și faptul că a căzut cu 16 ore înainte de apropierea asteroidului 2012 DA14, face ca cele două evenimente să nu fie corelate.

Update: Ultimele estimări NASA spun că bolidul avea o masă iniţială de 10000 tone, un diametru între 15 şi 17 metri şi dezintegrarea sa a fost echivalentă cu o explozie de 500 kilotone (spre comparaţie, bomba atomică lansată asupra oraşului Hiroshima avea 16 kilotone). Un astfel de eveniment are loc o dată la 100 de ani şi este cel mai puternic astfel de impact de la cel care a avut loc în Tunguska, în 1908.

10 Comments

 1. Tare chestia cu rachetele. dar cam greu de crezut.
  Banuiesc ca meteorite men sunt pe drum :)

 2. Informațiile sunt în prezent neoficiale și destul de neclare, dar pare a fi un eveniment interesant. Sper să aflăm cât mai multe informații de calitate în scurt timp.

 3. E incredibil ce pagube a creat un meteorit de vreo 10-15 metri diametru (inainte de intrarea in atmosfera), care nici macar n-a picat intr-o zona prea populata. Nu-mi imaginam ca ar putea avea un astfel de impact.

  Din ce-am inteles boom-ul sonic a fost principalul vinovat pt raniti si pagube materiale. Iar acesta a avut loc la vreo 40+ km altitudine?

  Presupunand ca impactul cu atmosfera nu a avut loc fix deasupra orasului, inseamna ca unda de soc s-a propagat cel putin 50KM si chiar si-asa a fost indeajuns de puternica sa sparga geamuri, usi si chiar si-o fabrica.

  Mi se pare o distanta uriasa… cat de mare a fost „explozia” meteoritului? Poate vorbesc prostii, insa cred ca nici o bomba atomica de dimensiuni mai mici n-ar provoca o unda de soc atat de puternica?

 4. Citisem azi undeva ca explozia bolidului a echivalat cu o detonare nucleara, de mici dimensiuni, ce-i drept, cateva kilotone. Eu sunt curios daca se adeverste zvonul cu interceptarea sa de catre apararea anti-aeriana. Oricum ar fi, ziua de azi a intrat deja in istorie, chiar si daca numai prin coincidenta celor doua evenimente: ploaia de meteoriti si tranzitul din seara asta.

 5. Tocmai am aflat ca Bill Cooke, un tip de la NASA, estimeaza ca meteorul avea o energie de 300 kilotone.

 6. 300 de kilotone… that’s pretty huge :o

  Ma indoiesc ca zvonul legat de interceptare e adevarat. Nu prea vad cum cel putin. A intrat in atmosfera cu o viteza uriasa si am citit undeva ca a continuat sa pice cu aprox 13 mile / secunda chiar si dupa ce a intrat in contact cu aerul mai dens. Nu vad cum ar putea fi interceptat de o racheta (sau orice altceva), mai ales ca a venit pe nepregatite si imediat dupa ce s-a izbit de atmosfera s-a dezintegrat in bucatele f mici.

  Ar vrea rusii sa aibe un sistem atat de performant. :)

 7. Conform zvonurilor, nu a fost chiar interceptat, cat supus unei salve de rachete, din care una sau doua ar fi nimerit. Nu prea ma pricep la tehnica militara, dar asta pare ceva mai credibil decat o interceptie propriu-zisa. Si eu sunt sceptic, pana la niste confirmari oficiale, eventual din afara spatiului rus.

 8. Ultimele estimări NASA sunt următoarele: dimenisuniea iniţială de 15 – 17 metri, masa iniţială 10000 tone, energia disipată prin dezintegrare: 500 kilotone (spre comparaţie, bomba atomică lansată în Hiroshima avea 16 kilotone). Bolidul a parcurs 32 de secunde de la intrarea în atmosferă până la dezintegrare.

 9. Satelitul MSG 3 captureaza o imagine spectaculoasa cu meteoritul care a cazut astazi in Rusia
  http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130215061946

  „Un meteorit, in functie de regiunea din spatiu din care vine, poate intra in atmosfera Pamantului cu viteze cuprinse intre 10-70 km/s . Daca adaugam dimensiunile sale reduse, putem spune ca avem in fata un obiect de care nu ne putem feri cu usurinta. In cazul de fata (primele estimari arata o viteza sub 20 km/s si o dimensiune de cativa metri) autoritatile ruse au anuntat ca baza militara din apropiere a incercat sa sparga obiectul, interceptandu-l pe orbita la o altitudine putin sub 20 km, cel mai probabil tragand o salva de proiectile in incercarea de a face un baraj aerian. Dupa incident, armata rusa a gasit o spartura cu diametrul de 6 m in gheata lacului Chebarkul, la 50 km de Chelyabinsk si se presupune ca acesta ar fi fost punctul de impact a partii centrale din corpul meteoritului (probabil insa ca alte fragmente mai mici s-au rupt la inaltime si sunt raspandite acum la sol).
  Este greu de crezut ca o racheta obisnuita sol-aer, mult prea putin agila si avand un focos exploziv, se poate macar apropia in jurul unui obiect inconjurat de o unda de soc atat de mare. De obicei testele anti-racheta sunt atent pregatite, pe baza unor calcule foarte precise de interceptare, cu lansatoare speciale, foarte agile si cel mai important se fac orbital sau suborbital, nicidecum in atmosfera, tocmai din considerentele pe care le aminteam mai devreme.”

 10. Daca se stia de acest meteorit si a fost detectat in prealabil probabil nu s-a discutat despre el pentru a nu panica lumea. Si totusi nu s-a prea putut face nimic impotriva lui. Daca ar fi cazut in zone si mai dens populate ar fi facut pagube imense. Si totusi nu la scara planetara.
  Daca nu s-a stiu de el, inseama ca suntem in urma cu tehnologia si putem avea surprize in orice moment. Noroc cu atmosfera terestra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *