Meteorit căzut în Rusia

Site-ul RT.com, împreună cu alte surse (inclusiv Reuters, AP, RIA Novosti), relatează despre o explozie puternică din regiunea Bashkiria din nordul Kazakhstanului (la 1500 km de Moscova) care ar fi provocată de prăbușirea unui meteorit, în jurul orei 5:25 ora României. Bolidul a fost văzut și auzit în trei regiuni, Chelyabinsk, Tyumen și Sverdlovsk, iar RT.com afirmă că acesta a fost interceptat de apărarea antiaeriană locală, una sau doua rachete lovind obiectul la o altitudine de 20 km. Ceea ce pare a fi un fragment din meteorit s-a prăbușit peste o fabrică de zinc, afectând un traseu de fibră optică care asigura conexiunea la internet a zonei. Localnicii au raportat un tunet extrem de puternic iar mai multe ferestre din zonă au fost spulberate. Există imagini de la fața locului și mai multe înregistrări video cu bolidul care brăzdează cerul, din mai multe unghiuri, ceea ce elimină posibilitatea unei farse.

RIA Novosti, citând surse oficiale, afirmă că o explozie a avut loc la o altitudine de 10 km și  este în prezent în desfășurare o anchetă pentru a stabili cât mai multe detalii.

Associated Press citează un oficial din Ministerul de Interne al Federației Ruse care a confirmat faptul că o explozie puternică a cauzat spargerea ferestrelor din zona respectivă. Același site RT.com citează o sursă oficială care afirmă că sunt 514 răniți, din care 86 copii, iar 112 persoane au necesitat spitalizare. Au fost se pare identificate 3 cratere, din care două în regiunea Chelyabinsk. Școlile au fost închise iar o serie de clădiri evacuate.

Direcția bolidului și faptul că a căzut cu 16 ore înainte de apropierea asteroidului 2012 DA14, face ca cele două evenimente să nu fie corelate.

Update: Ultimele estimări NASA spun că bolidul avea o masă iniţială de 10000 tone, un diametru între 15 şi 17 metri şi dezintegrarea sa a fost echivalentă cu o explozie de 500 kilotone (spre comparaţie, bomba atomică lansată asupra oraşului Hiroshima avea 16 kilotone). Un astfel de eveniment are loc o dată la 100 de ani şi este cel mai puternic astfel de impact de la cel care a avut loc în Tunguska, în 1908.