Retrospectiva 8 – 15 februarie

Se caută nume pentru cei doi sateliți ai lui Pluto, descoperiți în 2011 și 2012 de către telescopul spațial Hubble. Denumiți deocamdată P4 și P5, aceștia urmează probabil să aibă nume inspirate din mitologia romană, continuând tradiția (Pluto, Charon), dar sunt acceptate și nume din alte mitologii (cum au fost, de pildă, alese Nix și Hydra, pentru alți doi sateliți). Puteți vota unul din numele propuse sau puteți sugera altele noi,motivând alegerea făcută, până în data de 25 februarie. Una din sugestiile lui William Shatner (capitanul Kirk din filmele și serialele Star Trek), Vulcan, a fost luată deja în considerare și se află pe lista numelor propuse pentru vot. Cealaltă propunere a lui Shatner, Romulus, este problematică, deoarece Romulus și Remus sunt deja numele a doi sateliți ce orbitează asteroidul 87 Silvia.

Landsat 5 a intrat în Cartea Recordurilor, devenind cel mai longeviv satelit funcțional. Lansat în 1984 pe o orbită joasă, a fost folosit până în prezent pentru fotografii ale suprafeței Pământului. Deși inițial planul era ca Landasat 5 să fie capturat de naveta spațială pentru operațiuni de service, cantitatea de combustibil de la bord a fost una generoasă, lucru ce i-a permis să atingă venerabila vârstă de aproape 29 de ani chiar și fără ajutorul navetei spațiale, care avea să nu-l mai întâlnească niciodată. Landsat 6 a fost lansat în 1993 cu o rachetă Titan II, dar acesta nu a mai ajuns pe orbită din cauza unei defecțiuni a lansatorului. Landsat 7, lansat în 1999, este funcțional, însă doar parțial. În data de 11 februarie, la bordul unei rachete Atlas V (varianta 401), a fost lansat Landsat 8, care urmează să preia activitățile lui Landsat 5, după ce acesta a fost retras din activitate luna trecută. Primele imagini capturate de noul Landsat 8 ar putea fi trimise spre Pământ în următoarele săptămâni, urmând ca activitățile principale ale misiunii să înceapă peste 90 de zile.

Progress M-18M/50P a andocat cu Stația Spațială Internațională la doar 6 ore de la lansare, demonstrând încă o dată posibilitatea de rendez-vous rapid, procedură care urmează să fie aplicată și capsulelor Soyuz cu echipaj uman, care în prezent urmează un profil de zbor ce durează două zile de la lansare până la cuplarea cu ISS. Pentru a-i face loc, capsula Progress M-16M/48P aflată de 3 luni în spațiu, s-a desprins sâmbătă de modulul rusesc Pirs și a reintrat în atmosferă, dezintegrându-se controlat deasupra Oceanului Indian. Capsulele Progress transportă regulat provizii pentru echipajul de pe ISS, aproximativ 3 tone de alimente, apă, combustibil și diverse instrumente pentru experimentele științifice ce au loc la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Continuă testele efectuate cu motorul J-2X la începutul acestei luni. Motorul, inspirat după modelul J-2 care a propulsat a doua și a treia treaptă a rachetei Saturn-V, trebuia inițial să fie o componentă a rachetelor Ares din programul Constellation, însă după suspendarea acestui program, au fost transferate noii rachete SLS, aflate în prezent în dezvoltare. J2-X este construit de compania Rocketdyne și este alimentat cu oxigen și hidrogen lichid.

Între timp, Golden Spike caută finanțare pentru a începe o campanie de promovare a  expedițiilor private pe Lună. Puteți susține financiar compania și puteți primi tot felul de lucruri în schimb: de la câteva rânduri de mulțumire pe care să-l înrămați (pentru 10 USD), până la replici la scară a landerului lunar (10 000 USD) sau chiar o invitație VIP pentru lansare (pentru 500 000 USD). Pentru următoarele 70 de zile, compania își propune să adune 240 000 USD. Donațiile le puteți face pe site-ul Indiegogo. Este puțin ciudat cum o companie care își propune să ajungă pe Lună (efort ce implică zeci de miliarde de dolari) nu are fondurile necesare nici pentru promovare activităților sale, va fi interesant cum vor evolua lucrurile pentru Golden Spike.