1 – 7 februarie

Racheta Zenit-3SL lansată din Pacific, de pe platforma Odyssey a companiei Sea Launch, a suferit o defecțiune a primei trepte la 40 de secunde după lansare, lucru ce a dus la pierdea încărcăturii, satelitul de telecomunicații Intelsat 27. Satelitul trebuia să ajungă pe orbită geosincronă. Platforma mobilă Odyssey permite ca lansările să aibă loc de la ecuator, rachetele profitând astfel de un plus de viteză datorat rotației Pământului, fiind astfel ceva mai eficiente în ceea ce privește masa utilă urcată pe orbită.

Au apărut semne de întrebare cu privire la reușita Iranului de a lansa o maimuță în spațiu. Se pare că imaginile prezentate presei după recuperarea capsulei prezintă o maimuță diferită față de cea care a plecat în spațiu. Oficialii iranieni spun că de vină pentru această situație este o încurcătură a celor responsabili cu relațiile publice, care ar fi încurcat imaginile și că țara lor a reușit cu succes să trimită un mamifer în spațiu și să-l recupereze nevătămat după revenirea pe Pământ. În același timp, președintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat că este gata să fie primul om trimis în spațiu de către oamenii de știință iranieni…

Trecând la lucruri mai serioase, în 15 februarie 2012, asteroidul 2012 DA14 se va apropia de Pământ la 27330 km, mai aproape decât orbitează sateliții de telecomunicații geostaționari. Cu un diametru de 45 de metri, va fi cel mai mare corp care se apropie atât de mult de Pământ de când au loc astfel de observații. 2012 DA14 nu va lovi Pământul în acest an și nici în următoarele decenii, dar dacă ar face-o, efectele ar putea fi asemănătoare cu cele observate la Tunguska în 1908 (echivalent cu 100 de bombe atomice lansate deasupra Hiroshimei).

Sonda Deep Impact, care a survolat cometele Tempel 1 și Hartley 2, a surprins primele sale imagini cu cometa C/2012 S1 ISON, care se apropie în acest moment de interiorul sistemului solar. Cometa ISON ar putea deveni unul din cele mai spectaculoase evenimente astronomice din istorie, dacă strălucirea sa va fi pe măsura așteptărilor. Dacă ISON nu se va dezintegra prematur, va străluci puternic pe cerul lunii noiembrie, putând fi probabil observată chiar și în timpul zilei iar noaptea ar urma să strălucească mai puternic decât Luna! Deep Impact mai are suficient combustibil pentru un survol al unui asteroid (2002GT) în 2020.

Arianespace a lansat cu succes racheta Soyuz 2-1A de la cosmodromul din Baikonur pentru a pune pe orbită șase sateliți de telecomunicații Globalstar. A fost a patra și ultima lansare din cea de-a doua generație de sateliți Globalstar. Un total de 32 de sateliți vor asigura acoperire pentru America de Nord și de Sud, Europa, părți din Rusia și Asia, Australia și Noua Zeelandă. Tot la capitolul lansări reușite, și tot în dreptul companiei Arianespace, menționăm și prima lansare a unei rachete Ariane 5 (ECA, cea mai puternică variantă) din acest an, eveniment care a avut loc, ca de obicei, la Kourou, în Guiana Franceză. Cu această ocazie, sateliții de telecomunicații Amazonas-3 și Azerspace-1 au ajuns cu bine pe orbită.