7-14 decembrie

Forțele aeriene SUA au lansat marți al treilea vehicul X-37B pe orbită, folosind o rachetă Atlas V. X-37B este asemănător cu naveta spațială, dar de dimensiuni mult mai mici (încape în cala navetei) și autonom, care poate executa misiuni orbitale de lungă durată, deoarece pentru producerea energiei electrice se folosesc panouri solare, spre deosebire de naveta spațială. Primul astfel vehicul a fost lansat în 2010 și a petrecut 224 de zile pe orbită, iar al doilea, lansat în 2012, a aterizat după 469 de zile de zbor. Misiunea X-37B nu a fost făcută publică, dar probabil este vorba despre observații și testări ale diverselor tehnologii spațiale pentru forțele armate. Există două astfel de vehicule și este pentru prima dată când unul dintre ele se întoarce în spațiu.

La câteva ore după lansarea X-37B din Florida, în cealaltă parte a globului, Coreea de Nord a lansat ceea ce pare a fi prima sa rachetă cu rază lungă de acțiune care reușește să pună pe orbită un satelit (Kwangmyongsong-3), după trei astfel de încercări ratate (cea mai recentă având loc în aprilie 2012). NORAD a confirmat lansarea rachetei Unha-3 și încărcătura care a ajuns în spațiu, despre care oficialitățile nord-coreene susțin că este un satelit meteorologic. Prima treaptă a căzut în Marea Galbenă iar cea de doua în Marea Filipinelor. Satelitul este în derivă, neputând fi controlat de la sol, lucru ce poate pune în pericol alți sateliți de care acesta s-ar putea ciocni în viitor. Coreea de Nord devine astfel a zecea țară capabilă să lanseze sateliți, după URSS/Rusia/Ucraina, SUA,  Franța, Japonia, China, Marea Britanie, India, Israel și Iran. Lansarea de miercuri încalcă mai multe sancțiuni impuse Coreei de Nord de către ONU.

Toate aceste lansări au avut loc după ce sâmbătă, o rachetă Proton lansată din Kazakhstan nu a reușit să plaseze pe orbita corectă un satelit de telecomunicații Yamal al concernului rus Gazprom. Ultima treaptă a rachetei, Briz-M, a suferit o anomalie în timpul celei de-a patra și ultime faze a zborului, când trebuia să aibă loc inserția orbitală a satelitului. Ca urmare, Yamal 402 a ajuns pe o orbită incorectă și nu poate fi folosit. Incidentul nu este singular, în ultimii 2 ani 4 din cele 22 de lansări ale rachetei Proton au fost un eșec, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la venerabilul lansator.

Sonda Cassini a detectat un râu pe suprafața lui Titan, satelitul lui Saturn, singurul corp din sistemul solar despre care știm ca are lacuri și oceane lichide pe suprafața sa. Râul, lung de 400 km, este cel mai probabil format din hidrocarburi, la fel ca oceanele lui Titan. NASA a refuzat în acest an finanțarea unei misiuni care își propunea un studiu detaliat a lui Titan, prin utilizarea unei sonde care să plutească pe oceanele de hidrocarburi de pe orbita lui Saturn.

Fără absolut nici o legătură cu apocalipsa mayașă, un asteroid cu diametrul de peste 4 kilometri se îndreaptă spre Pământ. De fapt, s-a apropiat acum câteva zile, în 12 decembrie, momentan se depărtează, trecând la o distanță apreciabilă de planeta noastră, aproximativ 7 milioane de kilometri. Suficient de departe încât să nu ne dea emoții. 4179 Toutatis, căci așa se numește asteroidul, se apropie frecvent de Pământ, din patru în patru ani, așa că astronomii îl cunosc destul de bine. Profitând de ocazie, sonda chinezească Change’E 2, după ce a fost pe orbita Lunii și în punctul Lagrange L2 al sistemului Pământ – Lună Soare, a pornit anul acesta spre Toutatis, cu care s-a întâlnit ieri, 13 decembrie, trecând la câțiva kilometri de suprafața acestuia.