EVA-20 și scurgerile de amoniac

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională sunt destul de ocupați în această perioadă: După sosirea unui nou echipaj, plecarea capsulei Dragon și andocarea rapidă a navei Progress, Sunita Williams și Akihiko Hoshide au întreprins în cursul zilei de astăzi o activitate extravehiculară pentru remedierea unor probleme cauzate de scurgerea de amoniac de la sistemul electric al ISS și montarea unei camere pe brațul robotic al stației.

Obiectivele misiunii au fost îndeplinite, dar din cauză că scurgerea este extrem de lentă, vor dura câteva săptămâni până se va putea stabili dacă problema a fost rezolvată. Amoniacul lichid este folosit, în circuit închis, pentru răcirea instalațiilor electrice montate în afara Stației Spațiale Internaționale și o scurgere lentă a acestuia a fost identificată încă din 2006, dar datorită ratei scăzute, nu a fost considerată o problemă majoră, până în iunie 2012 când scurgerea a devenit brusc mai pronunțată. Aceasta are probabil loc printr-o gaură cu un diametru mai mic decât cel al unui fir de păr, creată de un posibil impact cu un micrometeorit. Nu se știe dacă din iunie este vorba despre o nouă sursă a scurgerii în circuitul de răcire sau de mărirea diametrului primei găuri. Cei doi astronauți au montat astăzi și un rezervor cu amoniac care ar trebui să fie suficient până în octombrie anul viitor, în cazul în care până atunci problema nu este remediată. Activitatea extravehiculară de astăzi a durat 6 ore și 38 de minute, ea fiind limitată nu doar de rezistența fizică a astronauților, dar și de capacitatea bateriilor din costumele acestora. EVA-20 a fost ultima activitate extravehiculară programată pentru acest an.

Sunita Williams și-a consolidat recordul pe care-l deținea, fiind femeia cu cele mai multe ore petercute în total în activități extravehiculare: 50 de ore și 40 de minute, fiind a cincea persoană care trece de barierea celor 50 de ore petrecute cumulat în activități extraheviculare, după Anatoly Solovyev (82h 22m), Michael Lopez-Alegria (67h 40m), Jerry L. Ross (58h 32m) și John M. Grunsfeld (58h 30m).

Sunita Williams și Akihiko Hoshide se vor întoarce pe Pământ în 19 noiembrie 2012, în capsula Soyuz TMA-05M.

Aki Hoshide în timpul precedentei activități extravehiculare (EVA-19, 5 septembrie 2012), ancorat de brațul robotic al ISS, având trusa cu scule vizibilă în partea dreaptă a fotografiei