Echipaj de lungă durată

NASA și Roscosmos au anunțat numele celor doi membri ai echipajului care vor petrece un an la bordul Stației Spațiale Internaționale, între 2015 și 2016. Pe ISS, echipajele se rotesc la fiecare 6 luni, dar acum câteva săptămâni cele două agenții spațiale au anunțat că iau serios în considerare păstrarea a doi astronauți pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a colecta date științifice importante pentru viitorul explorării sistemului solar cu un echipaj uman.

Atât NASA cât și Roscosmos au ales astronauți cu experiență pentru misiunea care va debuta în 2015. Este vorba despre Scott Kelly (fratele geamăn al lui Mark Kelly, astronaut în misiunile STS-103, STS-118 și membru al echipajului ISS 26, acumulând astfel mai mult de 180 de zile petrecute în spațiu) și respectiv Mikhail Kornienko (176 zile în spațiu, membru al echipajului ISS 23/24 în 2010). Cei doi vor decola în primăvara lui 2015 la bordul unei capsule Soyuz și vor reveni mai târziu în primăvara anului următor.

Studiile efectuate de către cei doi vor include efectele microgravității asupra densității osoase, a masei musculare, a tonusului, efectul asupra sistemului vizual și alte aspecte ale fiziologiei umane, dar care vor fi extrem de folositoare unui viitor echipaj uman care se va îndrepta spre Marte.