Cea mai veche galaxie

Folosind imagini obținute prin tehnici noi, astronomii au detectat cea mai veche galaxie observată până în prezent. Lumina ei a călătorit 13.3 miliarde de ani pentru a ajunge la noi, vârsta galaxiei observate fiind de doar 420 de milioane de ani universul, având atunci doar 3% din vârsta pe care o are astăzi, de 13.7 miliarde de ani).

Galaxia, denumită MACS0647-JD a fost observată imagini oferite de telescopul spațial Hubble, de telescopul spațial Spitzer (lansat în 2003 pentru observații în infraroșu) și de un set de lentile… gravitaționale naturale, formate dintr-un grup de galaxii care măresc imaginea galaxiilor din „spatele” lor.

MACS0647-JD are dimensiuni relativ mici, cu un diametru de doar 600 de ani-lumină pare să fie doar o fază intermediară în formarea unei galaxii mai mari. Spre comparație, galaxia noastră are un diametru de 150000 de ani-lumină în timp ce galaxiile din cele timpuri ar fi avut un diametru mediu de 2000 de ani-lumină. Masa estimată este între 100 de milioane și 1 miliard de mase solare, adică undeva între 0.1% și 1% din masa galaxiei noastre.

MACS0647-JD, cea mai veche galaxie observată până în prezent