Ariane 5 VA210

După o amânare de o zi, racheta Ariane 5 a fost lansată astăzi la ora 23:05 de la baza din Kourou, Guyana Franceză, urmând să plaseze pe orbită doi sateliți de telecomunicații: Eutelsat 21B și Star One C3 (pentru Orbital Science Corporation și operatorul brazilian Star One), însemnând o masă totală de 9.2 tone.

Pentru că în prezent de la portul spațial din Guiana Franceză se lansează trei rachete (Ariane, Soyuz și Vega), Arianespace a schimbat de curând denumirea zborurilor, astfel zborul de astăzi a fost denumit VA210: V de la cuvântul franțuesc vol, A de la Ariane și a fost al 210-lea zbor pentru o rachetă Ariane. Zborurile rachetei Soyuz for fi numerotate cu prefixul VS iar cele ale rachetei Vega vor avea prefixul VV.

A fost a 66-a lansare Ariane 5, în prezent singurul propulsor disponibil comercial care poate lansa simultan două încărcături.

Satelitul Eutelsat 21B este al 26-lea satelit lansat de către Arianespace pentru corporația Eutelsat. El urmează să fie plasat pe o orbită geostaționară pentru a oferi servicii de telecomunicații în Europa, nordul și vestul Africii, Estul Mijlociu și Asia Centrală, timp de cel puțin 15 ani, speranța de viață așteptată pentru satelit.

Star One C3 este un satelit mai mic (doar 3.2 tone față de 5 tone cât cântărește Eutelsat 21B) și va fi plasat pe tot pe o orbită geostaționară, pentru a asigura transmisii TV și telecomunicații pentru Brazilia și restul Americii de Sud. Aceasta va fi folosit, printre altele, și pentru transmisiunile TV ale Campionatului Mondial de Fotbal din 2014 și a Jocurilor Olimpice din 2016, ambele evenimente găzduite de Brazilia.

Pentru această lansare, a fost aleasă varianta ECA a propulsorului Ariane 5, care poate plasa o încărcătură utilă de până la 10 tone pe o orbită geostaționară, spre deosebire de lansările vehiculului ATV către ISS, unde se folosește varianta ES, mai potrivită pentru încărcături ce trebuie plasate pe orbită joasă (400 km).

Ariane 5 a părăsit rampa de lansare la 7.05 secunde după pornirea motorului Vulcain 2, când au fost activate și boosterele cu combustibil solid. După 6 secunde de zbor vertical, racheta s-a înclinat spre est pentru inserarea pe orbita dorită. Eutelsat 21B se va desprinde de Ariane 5 la 28 minute și 3 secunde de la lansare, urmat de Star One C3 la 33 de minute și 17 secunde.