SpaceX pregătește o nouă rachetă

Compania SpaceX pregătește dezvoltarea unui nou motor și a unei noi rachete, radical diferite de actualele motoare Merlin ce echipează în prezent racheta Falcon 9 și care va propulsa și viitoarea Falcon Heavy.

Prea multe detalii despre noul proiect nu se cunosc. Elon Musk nu a dezvăluit ce se ascunde în spatele acronimului MCT, dar speculații au apărut deja pe Internet: Mars Crew/Cargo Transporter, poate? Noul propulsor va fi de câteva ori mai puternic decât actualul Merlin 1 și nu va fi o incrementare a acestuia, ci vom avea un design complet nou ce va include și un combustibil diferit de RP-1 cu care este alimentat Merlin 1. Mai multe detalii vor fi oferite în 2-3 ani.

Noua rachetă va fi colosală: minim 7 metri în diametru și va putea urca pe orbită între 150 și 200 de tone, în condițiile în care proiectul SLS al NASA prevede o încărcătură utilă de „doar” 130 de tone. Astfel, noua rachetă a celor de la SpaceX este una extrem de ambițioasă și care, dacă va deveni realitate, ar putea fi cea mai puternică rachetă construită vreodată (Saturn V putea urca pe orbită 120 de tone). În prezent, Delta IV, care poate urca 22.5 tone pe orbita terestră, este racheta cu cea mai mare încărcătură utilă aflată în folosință, după retragerea navetelor spațiale.

8 Comments

  1. Chiar daca SpaceX are tehnologia sa dezvolte un asemenea lansator unde se va gasi piata pentru aceasta racheta.

  2. Planetary Resources, poate misiuni mai serioase spre Marte din partea NASA sau chiar SpaceX, poate o nouă stație orbitală, cine știe. Sunt sigur că și armata ar fi interesată de astfel de încărcături, să nu uităm că naveta spațială a fost construită după specificațiile lor.

  3. Despre Falcon Heavy ce se mai aude?Va fi lansata in 2013?Este deja in curs de asamblare?

  4. Multumesc Claudiu.Inca o intrebare.Despre Blue Origin ce parere ai?
    Vor reusi in cativa ani sa aiba si ei un lansator spatial?Se pare ca saptamana asta si-au testat motorul.

  5. Blue Origin avansează lent și nu au încă nici pe departe rezultatele celor de la SpaceX. Eu nu aș paria pe ei în viitorul apropiat, dar sper să mă contrazică.

  6. Revista Stiinta si Tehnica pe Octombrie cand apare?Suntem deja in a doua parte a lunii.Ar fi interesant un dosar in viitor despre propulsia cosmica.Propulsia chimica si bineinteles cea nucleara.

  7. Un articol despre propulsia nucleară în spațiu a fost în numărul din aprilie 2012 al revistei Știință ș Tehnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *