Soyuz TMA-06M a andocat

După lansarea de marți, capsula rusească Soyuz TMA-06M a andocat la Stația Spațială Internațională în cursul zilei de ieri, aducând echipajul de la bordul stației la un număr de șase astronauți, care sunt deja pregătiți pentru o perioadă destul de ocupată în următoarele zile (Suni Williams, Yuri Malenchenko, Akihiko Hoshide, Evgeny Tarelkin, Oleg Novitskiy, Kevin Ford).

Capsula Dragon va pleca duminică înapoi spre Pământ, încercând pentru prima dată după retragerea navetelor spațiale să aducă încărcătură utilă de pe ISS pe pământ american, asta dacă reintrarea în atmosferă decurge fără probleme. Spre deosebire de zborurile test, de acestă dată SpaceX nu va mai asigura transmisiunea în direct a coborârii Dragon, dar NASA TV va avea emisiuni dedicate evenimentului.

Doar câteva zile mai târziu, pe 31 octombrie, Progress M-17M/49P este planificată pentru lansare și pentru o andocare rapidă cu ISS doar șase ore mai târziu, zborul reprezentând nu doar unul obișnuit pentru aprovizionarea stației, dar și un nou test al unei proceduri de andocare rapidă, ce implică o traiectorie mai scurtă și o andocare în câteva ore de la lansare, spre deosebire de cele două zile cât este necesar în prezent. Dacă nu apar probleme în cadrul acestor teste, prima andocare rapidă cu o capsulă Soyuz și un echipaj uman la bord este programată pentru 28 martie 2013.

Suni Williams și Aki Hoshide se vor aventura într-o nouă activitate extravehiculară doar la câteva ore după andocarea capsulei Progress, în data de 1 noiembrie, pentru a remedia unele problemele tehnice rămase nerezolvate după ultimele misiuni EVA. Cei doi, împreună cu Yuri Malenchenko se vor întoarce pe Pământ în data de 19 noiembrie, la bordul capsulei Soyuz TMA-05M/31S.

Înainte de întoarcerea lor acasă, la bordul ISS va avea loc un experiment în premieră, între 14 și 16 noiembrie: prima alimentare cu combustibil orbitală, efectuată automat de către un robot, un detaliu extrem de important pentru misiunile viitoare, ce presupun zboruri spațiale de lungă durată dincolo de orbita Pământului. Experimentele vor continua și între 28-29 noiembrie.

Echipajul de pe ISS va fi astfel format din doar 3 membri între 19 noiembrie și 21 decembrie, când este programată lansarea Soyuz TMA-07M/33S care va readuce numărul astronauților de la bord la 6.