Progress M-17M/49P și andocarea rapidă

Lansată în această dimineață la ora 09:41 de la Baikonur, capsula fără echipaj uman Progress M-17M/49P a andocat deja cu Stația Spațială internațională după doar șase ore (la ora 15:33). În mod normal, trec aproximativ 50 de ore între lansare și andocare, însă aceasta este a doua misiune Progress care testează o andocare rapidă, pentru a scurta în viitorul drumul de două zile pe care sunt nevoiți să îl parcurgă astronauții ghemuiți în mica și incomoda capsulă Soyuz. Probabil că misiunea Soyuz TMA-08M va fi prima cu echipaj uman care va beneficia de andocarea expres, având în vedere că cele două teste cu navele Progress de până acum au decurs așa cum se anticipase. Lansarea Soyuz TMA-08M este programată pentru 28 martie 2013.

În viitor, ambele nave, Progress și Soyuz vor beneficia de timpul scurt până pe ISS, lucru extrem de util nu doar pentru confortul astronauților, dar și pentru diverse experimente care trebuie să ajungă urgent pe Stația Spațială Internațională.

Andocarea vine la scurt timp după plecarea capsulei Dragon de pe ISS. Aceasta a fost recuperată în bune condiții din apropierea coastelor californiene și se află acum în hangarul celor de la SpaceX.

Capsulele Progress andocate cu ISS sunt folosite și ca propulsoare, pentru deplasarea Stației Spațiale Internaționale din calea potențialelor pericole orbitale. Cealaltă capsule cuplată deja cu ISS, Progress M-16M ar putea executa o astfel de manevră de evitare a unui obiect identificat de la sol ca fiind parte a satelitului Iridium 33, dezintegrat în urma unei coliziuni cu un satelit rusesc dezactivat. Dacă fragmentul se va apropia prea mult de ISS, propulsorul capsulei Progress va fi activat și astfel parametrii orbitali ai stației spațiale se vor modifica pentru a evita pericolul. Dacă o astfel de manevră va fi sau nu necesară, ea va fi efectuată în cursul acestei nopți la ora 00:58 și nu va afecta deja orarul activității extravehiculare programate pentru aceiași dată.