Suni Williams preia comanda ISS

Sunita Williams (NASA) a preluat, în urma unei ceremonii oficiale, comanda Stației Spațiale Internaționale de la comandantul Genadi Padalka. Williams este a doua femeie aflată la comanda ISS în cei aproape 12 ani de existență a complexului orbital, ocupat în permanență de câte un echipaj uman, din noiembrie 2000. Sunita Williams are 46 de ani și a fost selectată pentru a face parte din lotul de astronauți în 1998.

Cosmonauții Genadi Padalka și Sergei Revin, împreună cu astronautul NASA Joe Acaba, se pregătesc să revină pe Pământ în capsula Soyuz TMA-04M, după ce au petrecut aproximativ 6 luni la bordul stației. Decuplarea capsulei cu cei trei la bord este programată pentru ora mâine dimineață la ora 02:09 și aterizarea va avea loc câteva ore mai târziu, în Kazakhstan.

Sunita Williams (NASA), Iuri Malenchenko (Roscosmos) și Aki Hoshide (JAXA) vor rămâne la bordul stației și vor aștepta întregirea echipajului, pentru că luna viitoare li se vor alătura încă trei membri: Kevin Ford, Oleg Novițki și Evgeny Tarelkin. Williams și echipajul său (Expediția 32) se vor întoarce acasă în 12 noiembrie.

Peggy Whitson a fost prima femeie aflată la comanda ISS, iar asta se întâmpla în 2009. Deși rușii au fost cei care au lansat în spațiu prima femeie, în momentul de față nu sunt foarte multe femei pe orbită care să provină din Rusia. Valentinei Tereșkova i-au urmat numai două alte cosmonaute: Svetlana Savițkaya (prima femeie care a efectuat o activitate extravehiculară și prima femeie cu două zboruri cosmice la activ, în 1982 și apoi în 1984, la bordul stației Salyut) și Yelena Kondakova, care a stabilit, în 1995, la bordul stației MIR, recordul pentru cel mai lung timp petrecut pe orbită de către o femeie, la acea dată. Până în prezent, nici o femeie originară din Rusia nu a făcut parte dintr-un echipaj al Stației Spațiale Internaționale și nici nu există șanse ca această situație să se schimbe în viitorul apropiat.

De cealaltă parte însă, NASA a trimis frecvent femei pe orbită, deși a ratat startul: Sally Ride devenea prima astronaută americană abia în 1984, la bordul navetei spațiale, (Ride s-a stins din viață chiar în acest an, pe 23 iulie), însă a fost urmate de alte colege, dar și de femei din Canada, Japonia sau Franța. China și-a trimis primul său cetățean de sex feminin pe orbită chiar în acest an (Liu Yang a zburat în data de 16 iunie la bordul capsulei Shenzhou-9 pentru a se cupla cu prima stație spațială chineză, Tiangong-1).

Aceiași Sunita Williams mai deține în acest moment încă un record în domeniu, pentru cea mai lungă activitatea extravehiculară (EVA): 44 ore și 2 minute, devansând-o chiar pe Peggy Whitson. Recordul a fost stabilit în timpul ultimei EVA, efectuată săptămâna trecută, pentru a remedia o defecțiune a sistemului de transport al curentului electric pe ISS. Williams a efectuat până acum un total de șase activități extravehiculare, toate la bordul ISS.