SpaceX trece la un alt nivel

După câteva misiuni demonstrative încheiate fiecare cu un succes răsunător, compania SpaceX trece la următorul nivel: va lansa luna următoare prima sa misiune comercială pentru NASA, prima din cele 12 angajamente contractuale pe care SpaceX și le-a asumat până în 2015. Capsula Dragon, burdușită cu provizii pentru astronauți, urmează să fie din nou atașată cu Stația Spațială Internațională cât de curând. Inițial misiunea urma să înceapă în data de 9 sau 10 octombrie, dar se pare că lansarea ar putea să aibă loc mai repede, încă din 5 octombrie.

Data lansării nu este una sigură din cauza bazei aeriene de la Cape Canaveral, unde se pare că vor fi și alte lansări ce ar putea interfera cu misiunea SpaceX. Cape Canaveral și complexul SLC-40 al Centrului Spațial Kennedy, de unde va fi lansată racheta Falcon 9, sunt adiacente și momentan zona este rezervată pentru forțele aeriene ale armatei SUA până în dat de 9 sau 10 octombrie. Pe de altă parte, oficialii SpaceX au declarat că vehiculul lor este gata de zbor în 5 octombrie.

NASA ar prefera însă o lansare în jurul datei de 5 octombrie pentru ca Dragon să se cupleze cu ISS înainte de sosirea capsulei Soyuz, care va aduce și trei noi astronauți pe stație, sosire programată în data de 17 octombrie (după o lansare în data de 15 octombrie).

În data de 31 august, SpaceX a efectuat un test al rachetei Falcon 9 pe rampa de lansare, în pregătirea misiunii din octombrie, după care racheta a fost retrasă în hangarul companiei pentru ultimele pregătiri înainte de zbor.