Sentinel

Există peste jumătate de milion de asteroizi cu un diametru mai mare de 50 de metri, care se rotesc în jurul Soarelui, la fel ca și planeta noastră. Mare lor majoritatea nu sunt deocamdată cartografiați și unii dintre ei intersectează orbita noastră. Din fericire, din 1908, nici unul dintre ei nu s-a intersectat cu Pământul.

Explorarea lor ar aduce numai beneficii, pe termen scurt, mediu și lung: studiul structurii asteroizilor ne poate oferi detalii interesante despre nașterea și evoluția sistemului solar și chiar a apariției vieții pe Pământ. Însă dincolo de beneficiile aduse științei, asteroizii pot conține metale rare, care pot fi folosite  (platina, de pildă, nu este folosit doar pentru bijuterii, are foarte multe aplicații în diverse ramuri ale industriei). Iar o mai bună cunoaștere a orbitelor și deci a traiectoriei asteroizilor ne poate spune care din ei se va îndrepta într-o bună zi spre Pământ. Dacă sunt cunoscute câteva dintre elementele orbitale, se poate calcula traiectoria asteroidului peste zeci sau sute de ani. Putem evita soarta dinozaurilor prin încercări de modificare a traiectoriei sale pentru că avem la îndemână diverse tehnici care, dacă sunt aplicate din timp, pot modifica orbita unui asteroid periculos suficient de mult încât să devină inofensiv.

Fundația B612 va coordona misiunea Sentinel, care își propune să trimită în spațiu un telescop pentru cartografierea asteroizilor din jurul Pământului. Și pentru că nu s-au găsit bani la NASA pentru o astfel de acțiune, misiunea Sentinel va fi una finanțată din fonduri private, la fel ca și Planetary Resources, dacă vă mai amintiți. Deși, pentru-i a-i da cezarului ce-i al cezarului, NASA este partener în misiunea Sentinel, oferind sprijin prin consultanță și accesul la rețeaua de telecomunicații Deep Space Network, prin care vor avea loc comunicațiile cu telescopul spațial.

Persoanele cheie din Fundația B612 sunt Rusty Schweikert, astronaut din cadrul programului Apollo și Ed Lu, fost astronaut NASA, iar scopul fundației este deschiderea orizonturilor cercetării spațiale în vederea eliminării potențialelor pericole care pot veni din partea asteroizilor. Costurile asociate cu misiunea Sentinel nu au fost încă estimate, dar vor fi probabil în jur de câteva sute de milioane de dolari, cam la același nivel cu alte acte de caritabile, precum deschiderea unui muzeu, a unei universități sau centre artistice.

Sentinel va presupune un telescop spațial care va cartografia cerul în infraroșu în căutare de asteroizi. Aceștia absorb o anumită lungime de undă a luminii și astfel devin mai ușor vizibili în această parte a spectrului. Telescopul va fi plasat pe o orbită în jurul Soarelui, cel mai probabil în apropierea orbitei lui Venus, mult mai departe decât telescopul Hubble,   aflat pe orbită în jurul Pământului. Din informațiile primite de la Sentinel, vom putea afla dacă un impact devastator va avea loc în următorii ani sau zeci de ani, câștigând astfel timp pentru a pregăti acțiuni de apărare. Apărare planetară, un termen care poate sună desprins din poveștile science-fiction, dar care va fi cât se poate de real.

NASA a reușit cartografierea a 90% din asteroizii mai mari de 1 km, prin programul Spaceguard, dar pentru cei cu diametru comparabil cu cel de la Tunkuska (40 metri), nu avem informații decât pentru aproximativ 1% din numărul lor total. În cinci ani și jumătate, misiunea Sentinel va putea descoperi peste 90% din asteroizii cu un diametru mai mare de 140 de metri, care în cazul unui impact ar cauza un efect similar cu explozia unei bombe de 100 megatone, de cinci ori mai mult decât toate bombele folosite în cel de-al doilea război mondial (cea mai puternică bombă nucleară testată vreodată a avut 50 de megatone iar bomba care a fost detonată la Hiroshima a avut 16 kilotone). Probabilitatea ca un astfel de asteroid de 140 de metri să lovească Pământul o dată pe an este de 0.01%, valoare identică cu probabilitatea ca o persoană să moară într-un accident de mașină. Pentru acest ultim exemplu ne luăm măsuri de precauție, însă momentan zburăm prin sistemul solar cu ochii închiși, sperând ca orbita noastră să nu se intersecteze cu ce a a unui asteroid periculos.

După Planetary Society, este a doua inițiativă privată care țintește asteroizii. La care adăugăm și planul NASA de a trimite un echipaj uman spre o astfel de destinație, într-un viitor apropiat.

Mai multe informații despre Sentinel și Fundația B612 găsiți pe site-ul lor oficial, împreună cu un scurt clip de prezentare. Iar dacă vă simțiți generoși, țineți cont că donațiile reprezintă singura sursă de venit pentru Fundația B612.