Omul de fier budist găsit de către naziști este din spațiu!

Este probabil unul din cele mai bune titluri pe care le-am citit în ultima perioadă. Nu știu dacă traducerea a păstrat savoarea titlului original: Buddhist ‘Iron Man’ found by Nazis is from space. De un senzaționalism rar chiar și pentru cele mai obscure publicații, titlul vine de la Nature, una dintre cele mai respectabile publicații științifice din lume. În același timp, titlul este cât se poate de corect.

Despre ce este vorba? Despre o statuetă din fier, de 24 centimetri, a lui Vaiśravaṇa, un personaj din mitologia budistă, produsă în secolul 11 și adusă în Germania în 1939, în urma unei expediții naziste în Tibet. Studii recente par să demonstreze că materia primă pentru statuetă a fost un fragment din meteoritul Chinga, căzut undeva la granița dintre China și Mongolia acum 10000-20000 de ani și găsit ulterior de localnici, de-a lungul timpului. Fiind un meteorit fieros, fragmente din el au putut fi folosite pentru producerea diverselor unelte sau statuete, deși se pare că aveam de-a face cu prima sculptură ce înfățișează o ființă umană, realizată într-un fragment de meteorit.

Nu este însă singurul meteorit cu impact asupra diverselor religii. Meteoritul Willamette este sacru pentru băștinașii nord-americani iar misterioasa Piatră Neagră din Kaaba, locul sacru al musulmanilor, este probabil tot un fragment de meteorit sau un mineral creat în urma impactului unui meteorit cu solul terestru.