O stație spațială dincolo de Lună?

Dacă e să dăm crezare zvonurilor, NASA are planuri îndrăznețe: se pare că există intenția agenției spațiale americane de a construi o nouă stație spațială, iar aceasta urmează să fie plasată dincolo de Lună, în punctul Lagrange L2, unde forța centrifugă exercitată asupra unui corp este anulată de forța de atracție gravitațională exercitată de Lună și Pământ. Despre punctul L2 am mai discutat în câteva rânduri: aflat la 1.5 milioane kilometri de Pământ, reprezintă un punct strategic pentru plasarea unui observator astronomic sau a unei stații spațiale: necesită foarte puțin combustibil pentru a-și menține poziția iar saltul spre orbite interplanetare se poate face fără un consum prea mare de energie.

Stația spațială urmează să aibă un echipaj uman și va funcționa ca punct de plecare pentru o viitoare misiune spre Marte Construcția ei ar urma să se facă folosind materiale rămase în urma construcției Stației Spațiale Internaționale. Administratorul NASA, Charles Bolden, ar fi informat deja Casa Albă cu privire la acest plan al NASA.

Rachete mai puternice decât cele existente în prezent vor fi necesare, dar deja planuri există, atât la nivel guvernamental (SLS și Orion) cât și privat (SpaceX cu Falcon Heavy).

Misiunile ce pot fi întreprinse din acel avanpost sunt diverse: de la trimiterea de sonde spre Lună și aducerea de probe selenare la bordul noii stații, până la misiuni spre asteroizi, spre sateliții lui Marte sau, după cum am amintit deja, chiar spre Marte însăși. În același timp, NASA ar avea posibilitatea să studieze efectele zborului de lungă durată în spațiu, să estimeze doza de radiații de care trebuie să se ferească viitoarele echipaje care vor petrece o mare parte a activității lor în afara scutului oferit de câmpul magnetic terestru și să dezvolte metode de salvare a echipajului în cazul unei urgențe.

Dacă această stație spațială va fi construită, echipajele care o vor vizita (nu se știe încă dacă se intenționează locuirea permanentă sau doar temporară a avanpostului) se vor aventura cel mai departe de Pământ, mai departe chiar decât cele din misiunile Apollo (Luna se află la doar 300000 km de Pământ, pe când punctul Lagrange L2 la 1.5 milioane km). După misiunile Apollo, cele mai depărtate misiuni întreprinse de un echipaj uman au vizat repararea telescopului spațial Hubble, aflat pe orbită terestră. După Apollo 17 (1972), astronauții nu au mai părăsit orbita Pământului.

SpaceAlliance.ro: Deocamdata este doar o idee si ramane de vazut daca va fi cea mai avantajoasa solutie tehnica pentru o statie de tranzit. Ca sa fim foarte precisi este vorba de punctul L2 al sistemului (Soare-Pamant/Luna), aceasta pentru ca exista un punct L2 si al sistemului Pamant-Luna.

Ceea ce trebuie inteles este ca un satelit nu sta fix in spatiu in acel punct, ci se deplaseaza, insotind Pamantul in orbita lui in jurul Soarelui. Pozitia nu este fixa nici fata de Pamant (altfel ar fi eclipsa permanenta), exista mai multe traiectorii de deplasare in jurul acelui punct virtual, in functie de parametrii de injectie orbitala initiala, iar traiectoria in sine trebuie mentinuta periodic prin manevre speciale.

Americanii au plasat in aceasta locatie primul telescop spatial WMAP, iar apoi europenii au refolosit conceptul pentru satelitii Herschel si Planck. Sa spunem ca la momentul acesta, dupa 3 misiuni, avem tehnologia de a opera un satelit in aceasta zona din spatiu (am invatat ce probleme pot aparea si cum le putem evita). Pasul urmator va fi facut probabil tot de NASA o data cu lansarea telescopului James Webb si a generatiei viitoare de observatoare spatiale, unde se intentioneaza trimiterea de misiuni cu echipaj uman de intretinere a echipamentelor (similar cu misiunile Hubble in trecut). Daca se va castiga experienta in acest domeniu probabil calea va fi deschisa si pentru o viitoare statie.

Pe SpaceAlliance am avut un articol cuprinzator despre astronomia in infrarosu in care atingeam si problema orbitelor in jurul lui L2:
De la telescoapele terestre la cele spatiale- astronomie in infrarosu si nu numai, am scris în acest articol.

Deasemenea, in sectiunea de stiinta e publicata si solutia matematica simplificata pentru determinarea puntului L2 (in sistemul Soare-Pamant/Luna). Subiectul este oricum interesant si poate merita mai multa atentie, o dezbatere mai pe larg.