Noi provocări pentru ISS

După ce perechea de astronauți formată din Sunita Williams și Aki Hoshide nu au reușit înlocuirea unui modul de distribuției a curentului electric de la bordul ISS, în cursul zilei de sâmbătă, independent de prima defecțiune, una din cele opt surse de curent continuu (DCSU 3A) a încetat să mai funcționeze, lăsând stația spațială cu doar 62.5% din energia electrică disponibilă nominal. Această ultimă defecțiune va fi cel mai probabil remediată într-o activitate extravehiculară viitoare, timpul rămas până miercuri fiind insuficient pentru a fi integrată în activitățile EVA-19 care vor încerca să repare prima defecțiune. Există însă și posibilitatea ca mâna robotică Dextre amplasată în afara stației spațiale să efectueze această operațiune, însă, în acest moment, prioritară este montarea unității MBSU-1 programată pentru miercuri.

Și cum un ghinion nu vine niciodată singur, controlorii de la sol au detectat un deșeu orbital care se îndreaptă spre ISS. Pentru a fi în afara oricărui pericol, stația spațială va face o manevra de evitare (DAM – debris avoidance maneuver), adică își va activa propulsoarele pentru a-și modifica orbita, părăsind astfel traiectoria potențial periculoasă pe care o are acum. Astfel de manevre au loc aproape lunar, dacă deșeurile orbitale urmărite de la sol se apropie periculos de stația spațială.

Orice obiect aflat pe orbită joasă, cu un diametru mai mare de 5 cm, este inventariat și urmărit de NASA și de Departamentul pentru Apărare al SUA. În prezent sunt urmărite peste 21000 de astfel de obiecte și când unul dintre ele se apropie de ISS, se analizează probabilitatea de impact cu stația orbitală. Apropierea de ISS înseamnă, în limbajul inginerilor NASA, că un astfel de obiect va intra într-o cutie imaginară cu dimensiunile 1.5x50x50 km, cutie în centrul căreia se află ISS. În funcție de natura, viteza și mărimea obiectului, se estimează pericolul pentru ISS și se iau măsurile necesare pentru evitarea sa, prin mutarea stației pe o altă orbită.

De această dată este vorba despre un deșeu rezultat în 2007, în urma unui test al Chinei, în care și-a distrus, cu o rachetă balistică proprie, unul din vechii sateliți Fengyun (folosiți pentru observații meteorologice), mărind astfel considerabil numărul de fragmentele ce pot pune în pericol activitățile orbitale. Manevra va avea loc astăzi la ora 21:15, cu aproximativ 2 ore înainte ca deșeul să fie în apropierea ISS. Probabilitatea unui impact este de 0.14%, suficient de mare pentru instituirea codului roșu și pentru planificare manevrei de evitare.

Update: Se pare că deșeul orbital va trece la o distanță de 14 km de ISS, așa că nu va mai fi necesară manevra de evitare.