Încă 30.5 de metri pentru Curiosity

Roverul marțian Curiosity a parcurs marți, 4 septembrie încă 30.5 metri, cea mai lungă distanță parcursă într-o singură zi de la aterizarea lui pe Marte, ajungând astfel la o distanță parcursă de 109 metri. Curiosity a fost condus spre sud, în interiorul craterului Gale, fiind nevoit să ocolească o zonă cu nisip, ce ar fi putut fi periculoasă. Roverul Spirit a rămas blocat în solul marțian și a încetat să mai transmită semnale spre Pământ după ce nu a mai putut fi rotit spre Soare pentru ca bateriile interne, alimentate de la panourile solare, să facă față frigului.

În ultimele zile, Curiosity a luat câteva probe din atmosfera marțiană, în căutare de elemente ușoare precum carbon, oxigen, hidrogen sau azot. Toate instrumentele științifice de la bord, inclusiv cele nu mai puțin de 17 camere, sunt în perfectă stare de funcționare.

Dacă doriți detalii despre activitățile lui Curiosity, NASA pune la dispoziția publicului nu mai puțin de trei site-uri diferite (cam multe și cam redundante, dacă mă întrebați pe mine): unul al agenției spațiale americane și două ale JPL (unu și doi).

Urmele lăsate de Curiosity pe suprafața marțiană după ultima zi în care a parcurs nu mai puțin de 30.5 metri