HTV-3 a plecat în grabă

După ce a fost andocat la Stația Spațială Internațională timp de aproape o lună și jumătate, modulul japonez HTV-3 s-a despărțit miercuri, 12 septembrie, de ISS. Brațul robotic al stației (SSRMS) s-a cuplat cu modulul, iar după depresurizarea ecluzelor care făceau legătura cu ISS, au început procedurile de decuplare. HTV-3 s-a desprinde de stație și a fost mutat folosind SSRMS, după care aceasta s-a decuplat complet și urma să se depărteze de ISS. Ceea ce a și făcut, însă la o viteză mult mai mare decât cea normală pentru astfel de operațiuni.

Oficial, prea multe detalii nu au fost oferite, însă se pare că modulul a intrat într-o secvență de avarie, din motive încă necunoscute. În mod normal, HTV-3 trebuia să execute 4 manevre, care să-l ducă pe o traiectorie înapoi spre Pământului: două manevre pentru depărtarea în siguranță de ISS și două pentru coborârea în atmosferă, unde modulul se va dezintegra. HTV-3 conține sisteme care vor monitoriza traversarea atmosferei, asemănătoare cu niște cutii negre, pe care JAXA speră să le poată recupera. Datele înregistrate de acestea vor fi folosite pentru îmbunătățirea modelelor matematice ale reintrării în atmosferă.

HTV și ATV sunt vehiculele japoneze și respectiv europene, fără echipaj uman, folosite pentru aprovizionarea ISS. HTV-3 a fost lansat în 20 iulie 2012, de către o rachetă H-IIB, de la baza Tanegashima iar ATV-4 „Albert Einstein” este pregătit de ESA pentru o lansare la bordul Ariane V, cândva în luna februarie a anului viitor. Până atunci, ISS va fi aprovizionată folosind tradiționalul modul rusesc Progress, împreună cu primul zbor comercial al SpaceX și al capsulei Dragon, care va reveni pe orbită după primele două zboruri de test.