EVA-19 și periuța de dinți

Ieri a avut loc a 19-a activitate extravehiculară a astronauților de la bordul Stației Spațiale Internaționale (Sunita Williams și Aki Hoshide, la fel ca în cazul EVA-18), o misiune de urgență pentru remedierea MBSU-1, un modul răspunzător cu distribuția curentului electric la bordul complexului orbital.

De data aceasta, cuplul de astronauți au reușit să curețe șurubul care împiedicase montarea modulului de structura ISS folosind unelte improvizate în cele câtea zile de la precedenta tentativă și să fixeze în cele din urmă MBSU-1 la locul său. Uneltele pentru această operațiune au fost improvizate din materialele pe care astronauții le aveau la îndemână pe stația spațială, printre acestea aflându-se și o… periuță de dinți, detalii ce a făcut deliciul presei din întreaga lume.

În cadrul acestei activități extravehiculare, Sunita Williams a depășit recordul pentru cea mai lungă perioadă petrecută într-o activitate extravehiculară de către o femeie, deținut de Peggy Whitson, cu 44 de ore și 2 minute. Precedentul record a fost stabilit în 2009 și a totalizat 39 de ore și 46 de minute petrecute într-un costum de astronaut, în afara unei navete sau a stației spațiale. Întreaga EVA-19 de ieri a durat 6 ore și 28 de minute.

Șase astronauți locuiesc în prezent la bordul Stației Spațiale Internaționale: Sunita Williams, Joe Acaba (NASA), Aki Hoshide (JAXA), Genadi Padalka, Yuri Malenchenko  și Sergei Revin (ROSCOSMOS).