Dawn, Vesta și nomenclatura

Dawn a plecat spre Ceres și ne-a lăsat cu cel al doilea corp ca mărime din centura de asteroizi cartografiat în detaliu. Asta este vestea bună. Vestea proastă este că Uniunea Astronomică Internațională (UAI) are o dispută cu echipa care coordonează misiunea Dawn pe tema sistemului de coordonate folosit pentru plasare primului meridian, care definește modul în care se măsoară longitudinea pe Vesta. Cele două grupuri au fiecare propriul meridian principal, însă la o distanță de 155 de grade unul de celălalt, lucru ce creează confuzie în publicațiile științifice.

Chris Russel, din partea echipei Dawn, argumentează că din moment ce ei derulează activitatea de cercetare, ar trebui să fie responsabil și pentru stabilirea sistemului de coordonate.

Pe de altă parte, UAI este arbitrul internațional care stabilește de mulți ani numele și coordonatele corpurilor din spațiul cosmic. În timpul războiului rece, UAI a armonizat disputele dintre SUA și URSS și a împiedicat ca sistemul solar să fie un teren de conflict între cele două puteri, reușind să împiedice astfel de ambiții să ne aducă într-o situația în care să avem mai multe denumiri pentru un obiect sau o formă de relief din sistemul solar. Astăzi însă, disputele nu se mai poartă pe considerente naționaliste, ci între reprezentații diverselor discipline: geologii din echipa Dawn, împotriva astronomilor din UAI.

Sistemul de coordonate pentru Vesta a fost stabilit de UAI în urma observațiilor telescopului spațial Hubble și a fost publicat în 1997. Conform UAI, primul meridian trece prin centrul regiunii Olbers, o formă de relief rotundă cu un diametru de 200 km.

După ce Dawn a început operațiunile de cartografiere, au observat că polul lui Vesta în sistemul de coordonate al UAI este deplasat cu 10 grade, așa că echipa de geologi au introdus propriul sistem care nu doar corectează deviația polului, dar stabilește că primul meridian trece prin craterul Claudia, care poate fi definit mult mai precis decât Olbers. Lucrările publicate de NASA au fost scrise folosind noul sistem.

Însă UAI nu acceptă modificarea sugerată de echipa sondei Dawn. Regulile UAI spun clar că orice modificare a sistemului de coordonate se poate face doar dacă forma de relief care l-a definit inițial a dispărut.

O propunere ar fi rotirea noului sistem cu 155 de grade, astfel încât primul meridian să treacă prin regiunea Olbers, însă acest lucru nu ar face decât să introducă un al treilea sistem de coordonare în literatura de specialitate și să mărească și mai mult confuzia deja existentă.

Conflictul nu este limitat doar la Dawn și Vesta, ci el este în desfășurare și între echipa noului rover Curiosity și UAI. După ce roverul a ajuns cu bine pe suprafața lui Marte, echipa care-l coordonează a cerut UAI să boteze muntele din apropierea locului aterizării după Rober Sharp, un geolog din cadrul Caltech, Pasadena, care a murit în 2004. Însă UAI spune că există reguli stricte pentru numele munților marțieni, care au toți denumiri în latină. În luna mai, muntele din vecinătatea lui Curiosity a fost botezat Aeolis Mons, însă echipa de la JPL îi spune Muntele Sharp și a folosit această denumire în conferințele de presă și materialele oficiale ale misiunii. Conform regulilor UAI, cu nume de personalități sunt botezate craterele, așa că numele lui Sharp a fost dat unui crater cu diametrul de 152 kilometri, în apropierea craterului Gale unde se află acum Curiosity.

În viitor însă, echipa roverului Curiosity a declarat că va folosi numele Aeolis Mons în materialele oficiale și va specifica în publicații că Sharp este o denumire informală.

Articol tradus și adaptat după Eric Hand, Space missions trigger map wars, Nature 488, 442-443, august 2012