Chang’E 2 e din nou pe drum

Vă spuneam în urmă cu un an despre sonda chineză Chang’E 2, cum a părăsit orbita Lunii, principalul său obiectiv, pentru a ajunge în deja celebrul punct Lagrange L2 al sistemului Pământ-Lună. Acest lucru se întâmpla în data de 9 iunie 2011.

Ei bine, sonda a ajuns în noua sa destinație în 25 august 2011, transmițând primele date in noua locație o lună mai târziu. Ultimele manevre executate de către Chang’E 2 au fost observate în martie 2012 și se pare că sonda a părăsit punctul L2 în luna următoare. Noua ei destinație? Survolul asteroidului Toutatis, care va avea loc în 6 ianuarie 2013. Până în prezent, doar NASA și ESA au trimis sonde în punctul L2, agenția spațială chineză fiind a treia entitate de acest fel care reușește o asemenea performanță.

4179 Toutatis este un asteroid de 4.5 kilometri în diametru, descoperit în 1934 și care face parte dintr-un grup mai mare de asteroizi care intersectează orbita planetei Marte. Este unul din obiectele potențial periculoase și pentru Pământ, însă riscul de coliziune este destul de redus (chiar zero pentru cel puțin următorii 600 de ani), deși apropieri de Pământ au loc din patru în patru ani, ca efect al rezonanței orbitale dintre Toutatis și Pământ. În decembrie 2012, asteroidul se va afla la aproape 7 milioane kilometri de planeta noastră, după ce în 2008 s-a apropiat la 7.5 milioane kilometri.

SpaceAlliance.ro: Chang’e 2 a fost proiectat pentru observatii lunare. CNSA (agentia spatiala chineza) a plusat insa prin aceasta exindere a misiunii, pentru ca avea la dispozitie un satelit perfect functional si cu resurse de combustibil. S-a dorit in principal experimentarea unor manevre orbitale complexe si nu in ultimul rand testarea comunicatiei, in perspectiva unei arhitecturi de statii de sol tip ‘deep-space’ pentru viitoarele misiuni interplanetare.

Din pacate, de foarte multe ori, partea chineza actioneaza unilateral, fara informarea celorlalti si ignorand riscurile. Testele lor de telecomunicatie de anul trecut au creat neplaceri mai multor operatori de sateliti. Mutarea acum spre asteroidul Toutatis (daca el va fi in final destinatia) ridica alte semne de intrebare : va continua echipamentul de bord sa functioneze la o asemenea distanta, ce se intampla daca CNSA pierde controlul satelitului, dupa rendez-vous-ul cu Toutatis va mai ramane suficient combustibil pentru a realiza o deorbitare corecta a lui Chang’e 2 sau ne asteptam ca acesta sa se intoarca si sa se prabuseasca (necontrolat) pe Pamant in urmatorii ani. Sa speram ca in final nu va fi un experiment de tipul Fengyun-1C.