O săptămână pe Marte

A trecut mai bine de o săptămână de când Curiosity a ajuns pe Marte. Aterizarea (o să-i spunem aterizare, de dragul simplității, ar fi puțin caraghios să inventăm câte un termen nou pentru fiecare corp din sistemul solar) a avut loc exact așa cum spera echipa de la sol. Nominal este cuvânt pe care și-l dorește să-l audă cât mai des oricare controlor de zbor și coborârea lui Curiosity nu a fost diferită față de ce își doreau și sperau cei de la JPL și NASA.

Site-ul Ars Technica ne propune deja un top cu cele mai reușite imagini surprinse deja de Curiosity, care se pare că nu a suferit nici un fel de avarii în timpul coborării pe surafața marțiană. Macaraua spațială, un dispozitiv complex, răspunsul inginerilor la problema cauzată de atmosfera marțiană prea subțire și prea puțin densă pentru a fi de folos într-o aterizare folosind doar parașute dar suficientă pentru a necesita un scut termic, a funcționat perfect și a așezat roverul, de mărimea unui automobil, pe solul roșiatic al planetei vecine.

Primele imagini primite de la Curiosity au venit prin intermediul sondei Mars Odyssey, aflată din 2001 pe oribta lui Marte. Orbita lui Odyssey a fost sincronizată cu sosirea lui Curiosity și deși unele problemele au apărut la sondă în ultimele zile, acestea a fost remediate în timp util, astfel că Odyssey a putut asigura comunicarea dintre MSL/Curiosity și Pământ. Primele imagini au fost de mici dimensiuni, dar au asigurat echipa de la sol, alături de telemetrie, noul rover a ajuns cu bine la destinație. Curiosity a înregistrat și un scurt film cu ultima fază a coborârii pe solul marțian, imagini care au fost stocate în memoria de la bord și transmise ulterior spre Pământ, când sateliții aflați pe orbita lui Marte ofereau o fereastră de comunicații (roverul poate comunica și direct cu rețeaua Deep Space a NASA, însă în acest caz lățimea benzii este mult diminuată). Toate fotografiile au fost făcute prin huse transparente care au protejat obiectivul camerelor de praful marțian. Acestea vor fi înlăturate în zilele următoare.

Nu doar Oddisey a fost pe baricade, MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), celălalt satelit al NASA aflat pe orbita marțiană (care ieri a împlinit șapte ani de când este operațional), a fost și el pus la lucru și a reușit să captureze momentul în care MSL/Curiosity coborau spre suprafața marțiană, surprinzând momentul în care parașuta deschisă la viteze supersonice frâna roverul, înainte ca macaraua spațială de care aminteam mai sus să intre în funcțiune.

Același MRO a fotografiat câteva ore mai târziu rămășițele trecerii prin atmosfera marțiană a laboratorului mobil. În imagine se pot vedea nu doar roverul, dar și scutul termic al acestuia, parașuta sau locul unde a căzut în final macaraua spațială.

Un pachet cu restul imaginilor (comprimare) transmise de pe Marte din primele zile de funcționare ale lui Curiosity poate fi descărcat de aici. În prezent are loc un upgrade al software-ului de la bord, urmând ca în zilele următoare să continue achiziția de noi imagini și verificarea și activarea restului de instrumente științifice cu care este echipat roverul.