Lansare reușită pentru RBSP

Radiation Belt Storm Probes (RBSP) este o misiune ce cuprinde doi sateliți identici lansați pentru studiul centurii de radiații Van Allen din jurul Pământului. Aceștia au fost lansați astăzi de către o rachetă Atlas V de la baza aeriană din Cape Canaveral, după mai multe zile de întârziere cauzată de vremea necorespunzătoare.

Radiațiile van Allen au fost descoperite în 1958 de către un contor Geiger aflat la bordul primului satelit american Explorer 1 (care, spre deosebire de primul satelitul rusesc Sputnik, a fost echipat cu instrumente științifice). Contorul Geiger a fost construit de James Van Allen și echipa sa de la Universitatea Iowa, de unde și numele centurii de radiații.

Forma și intensitatea radiațiilor se modifică în funcție de activitatea solară și o mai bună înțelegere a dinamicii acestora poate fi de folos pentru viitoarele misiuni spațiale, cu sau fără echipaj uman. Dacă până acum am preferat să le evităm și să trecem rapid prin ele, pentru a minimiza expunerea echipamentelor de la bord și a echipajului la radiațiile intense prezente aici, de data asta misiunea celor două sonde este tocmai un studiu amănunțit al acestora și îmbunătățirea modelelor curente care descriu comportarea radiațiilor. Cea mai mare provocare pentru cei care au construit cele două sonde RBSP a fost ecranarea acesotra și a echipamentelor științifice de la bord de radiațiile pe care va încerca să le măsoare. Va dura însă nu mai puțin de 60 de zile până când vom primi primele date de la cele două sonde.