Shenzhou-9, pregătită de lansare

China se pregătește de noi premiere: va lansa astăzi primul echipaj uman spre modulul Tiangong-1, modul aflat deja pe orbita Pământului. Pentru prima dată, echipajul unei capsule Shenzhou va fi format din trei taikonați, iar printre aceștia va fi, tot în premieră, și o femeie.

Misiunea este un nou pas mărunt făcut de China pentru o prezență orbitală continuă, după ce a ralizat prima andocare automată dintre două vehicule orbitale, în noiembrie 2011.

Cuplarea dintre capsula Shenzhou-9 și Tiangong-1 se va efectua manual, urmând ca viitoarele misiuni să permită andocarea automată dintre cele două vehicule. Se crede că sistemul de cuplare este similar cu cel folosit de SUA și Rusia pe ISS, în speranța că în viitorul apropiat SUA va ridica embargoul asupra colabărării pe chestiuni spațiale impus Chinei și astfel o viitoare navă Shenzhou să se poată cupla, cândva, cu ISS.

Lansarea este programată pentru ora 13:41, dacă vremea va fi favorabilă. Momentul lansării este estimat după parametri orbitali ai modulului Tiangong-1, oficialitățile chineze nu au oferit prea multe detalii despre această misiune. Știm doar că echipajul (format din „veteranul” Jing Haipeng – 2 misiuni, Liu Wang și Liu Yang – prima femeie astronaut din China) este gata de lansare și că racheta Chang Zheng IIF, se află deja pe rampa de la Cetrul Spațial Jiuquan.

Odată cuplate cele două vehicule, echipajul va trece în modulul Tiangong-1 și va efectua o serie de experimente medicale la bordul acestuia, după care vor reveni în capsula Shenzhou-9, care îi va aduce înapoi pe Pământ.

Misiunea este una deosebit de ambițoasă pentru China care, deși are un program spațial lent, își măsoară cu grijă pașii și deocamdată nu a călcat strâmb. Să sperăm că nu o va face nici acum.