Cupola de pe ISS, lovită de un micrometeorit

Cupola, partea Stației Spațiale Internaționale cu șapte ferestre (transparente) expuse la exterior, a fost lovită acum două zilei de un micrometeorit. Situația este sub control, ferestrele au fost acoperite cu învelișul exterior de protecție până când cei de la sol vor evalua gravitatea problemei și dacă impactul va afecta în viitor integritatea ferestrei.

Cupola, cu toate ferestele deschise și expuse spre Pământ

Folosită pentru a oferi o mai bună perspectivă operațiunilor extravehiculare și robotice de la bordul ISS, Cupola este o componentă montată pe stație cu ocazia misiunii STS-130. Numeroase fotografii spectaculoase au fost realizate de la ceea ce a devenit singura fereastră a ISS, de unde astronauții pot privi direct spre Pământ sau în cosmos. Materialul din care este realizată cupola este proiectat să reziste la astfel de impacturi cu micrometeoriți.

Micrometeoriții sunt fragmente de material cosmic cu diametrul mai mic de un milimetru, imposibil de detectat în avans, care au însă viteze foarte mari (până la 80 km/s) și prezintă un risc pentru operațiunile orbitale. Deși ard rapid la contactul cu atmosfera Pământului, ei pot fi deosebit de periculoși în activitățile orbitale. Atât ISS cât și fosta stație MIR aveau la bord experimente pentru contorizarea acestora, adunând date care să fie de folos în evaluarea corectă a riscului pe care îl reprezintă acești micrometeoriți. Urme ale unor astfel de impacturi au fost observate în cadrul mai multor misiuni ale navetei spațiale, dar riscul lor pentru siguranța misiunii a fost considerat scăzut (comparativ cu alți factori din timpul lansării sau reintrării în atmosferă).

Urma lăsată de impactul din 10 iunie cu fereastra numărul 2 a cupolei.