SpaceX intră în istorie

După mai multe amânări și o lansare care ne-a ținut cu sufletul la gură până, SpaceX realizează obiectivul misiunii COTS2 din programul CCDev al NASA pentru stimularea sectorului privat în domeniul operațiunilor orbitale.

Prin andocarea istorică de acum câteva ore, Dragon devine prima capsulă proiectată, construită lansată și operată de o companie privată care încearcă și reușește să se cuplează cu Stația Spațială Internațională. Zborurile orbitale intră astfel într-o nouă fază, cea a operațiunilor orbitale comerciale. Până ieri, doar capsule create de entități guvernamentale (NASA, Roscosmos, ESA sau JAXA) au andocat cu ISS, însă Dragon este, sperăm, prima dintr-un lung șir de promisiuni ale antreprenorilor din SUA care au deja pe bancul de lucru alte vehicule gata să împartă cu SpaceX profitul generat de zborurile spațiale. Dragon nu s-a cuplat direct, capsula s-a apropiat până la o distanță de câțiva metri de stația orbitală, de unde a fosta capturată folosind brațul robotic al ISS, braț care a dus capsula în poziția finală pentru cuplare.

Dacă alții promit capsule și vehicule exotice, stații orbitale gonflabile și alte minunății, iată că cei de la SpaceX se țin de cuvânt. Cu puțină întârziere față de planul trasat inițial, întârziere cauzată de maturitate, rigoare și atenție la toate detaliile, de înțeles totuși în astfel de etape experimentale, SpaceX finalizează cu măiestrie andocarea  capsulei proprii cu ISS. Cei care au urmărit transmisiunea în direct, și-au putut face o imagine despre complexitatea acestei operațiuni. Dar în afară de un sistem LIDAR buclucaș, totul e decurs așa cum trebuia. Succesul este cu atât mai mare cu cât plasare capsulei pe orbită s-a făcut prin forțe proprii, racheta Falcon 9 și motoarele acesteia, Merlin, sunt produse tot de SpaceX și nu închiriate de la NASA sau de la Air Force, așa cum au de gând ceilalți competitori din programul CCDev.

Compania lui Elon Musk, probabil cel mai fericit om din lume în aceste zile, are planuri mari: dorește ca în curând să lanseze Falcon Heavy, un lansator de mare capacitate, unic în lume, cu care speră să atragă contracte de la diverse instituții și companii care au nevoie de lansări de sateliți. În plus, pentru a scădea și mai mult costurile unui zbor orbital, SpaceX speră să poată refolosi în viitorul apropiat ambele trepte ale rachetei Falcon și să doteze capsula Dragon cu motoare capabile să aterizeze pe uscat, la punct fix, și nu în ocean, cum face acum. Visul lui Elon Musk este Marte și Dragon este concepută astfel încât să poate efectua astfel de călătorii, însă mai este mult până departe.

SpaceX nu a reinventat roata, americanii și vecinii de la est de noi lansau rachete de acum jumătate de secol, ba chiar ceva mai spațioase și cu oameni la bord. Dar cum NASA nu ne mai răsfață cu lansări de navete spațiale, aplaudăm ce avem și ne bucurăm că interesul pentru spațiu este activ, chiar dacă vine de la o companie privată și chiar dacă principalul obiectiv este profitul material și nu explorarea științifică. Pentru că SpaceX are acum oportunitatea să facă profit din ceea ce pare acum o distracție, să creeze infrastructura necesară pentru ca accesul la orbită să fie rapid și mai ieftin decât este în prezent, iar de pe urma acestei oportunități vor putea beneficia atât milionari excentrici care vor să vadă Pământul din cer, cât și universități sau institute de cercetări care-și vor găsi mai repede fondurile pentru plasare de experimete pe orbită, la bordul ISS sau cine știe ce vom avea în era post-ISS. În celași timp, ne ducem bagajele pe peron și ne pregătim încetișor pentru trenul către Marte, următoarea destinație logică din mintea tuturor.