Intelsat mizează pe Falcon Heavy

Spuneam zilele trecute de viitorul SpaceX și de faptul că acesta conține și planurile pentru noua racheta Falcon Heavy. Compania lui Elon Musk nu pierde timpul și profită de succesul de care se bucură actuala misiune Dragon pentru a anunța semnarea primului contract pentru Falcon Heavy. Clientul va fi compania de telecomunicații Intelsat, cel mai mare operator privat de sateliți, cu o flotă de peste 50 de unități. SpaceX nu a precizat detalii despre preț sau orizontul de așteptare, astfel că încă nu știm când va avea lansarea sau dacă Falcon Heavy va ieftini accesul la orbita terestră, prin reducerea prețului pe kilogramul de încărcătură utilă lansată în spațiu, așa cum speră cei din cadrul companiei.

Când va fi finalizată, Falcon Heavy speră să fie cea mai puternică rachetă existentă și a doua într-un top all-time, depășită doar de Saturn V. Ea va putea urca pe orbită încărcături de până la 53 de tone pe orbita terestră joasă și 12 tone pe orbită geosincronă (care va fi și destinația prevăzută în contractul cu Intelsat) fiind propulsată de 27 de motoare Merlin (Falcon 9 este în prezent lansată cu 9 astfel de motoare), produse tot de SpaceX.

2 Comments

  1. Destul de impresionant faptul ca Saturn V inca e pe primul loc. Si-un pic trist. :P Nu e nevoie de rachete mai puternice? Sau a stagnat progresul si in domeniul asta, dupa ce s-a terminat cursa nebuna din timpul Razboiului Rece?

  2. Atâta timp cât nu mai vrea nimeni, la modul serios, să meargă dincolo de orbita joasă a Pământului, unde e ISS, nu este nevoie nici de o rachetă puternică. Pentru sateliți, sunt suficiente Atlas, Delta, Falcon 9, Ariane V etc. Să vedem când și dacă termină NASA lucrul la racheta din programul SLS, poate atunci vom avea în sfârșit ceva mai comparabil cu Saturn V, cu care să mergem spre Lună, asteroizi sau Marte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *