Musafiri interplanetari

Asteroidul 2012KP24 a trecut ieri, la ora 18:00, la 51000 kilometri de Pământ, o distanță destul de mică în termeni astronomici (Luna se află la aproximativ 380000 kilometri de noi). Viteza asteroidului era de aproximativ 13 km/s în momentul apropierii de Pământ. Datorită dimensiunilor sale relativ reduse (25 metri), chiar și dacă ar fi plonjat în atmosfera noastră, nu ar fi cauzat mai mult de un spectacol de lumini și eventual motive de bucurie pentru colecționarii de meteoriți, asta dacă intrarea în atmosferă s-ar fi făcut deasupra unui loc populat, cum nu se întâmplă de cele mai multe ori.

Astăzi însă, avem parte de un nou musafir. 2012KT42 este un asteroid descoperit recent și care va trece la o distanță și mai mică de noi, aproximativ 15000 kilometri. Din fericire, dimensiunile acestuia sunt de cel mult 10 metri, ceea ce-l face complet inofensiv. Asteroizii, cu cât sunt mai mici cu atât sunt mai inofensivi și greu de detectat.

Care sunt șansele de a fi loviți de un meteorit? Gândiți-vă că în orice moment ocupați o suprafață mai mică de 1 metru pătrat, în timp ce suprafața Pământului este de 510 mii de miliarde de metri pătrați (mai mică decât suprafața teoretică din jocul Minecraft, dar o cifră deloc de neglijat). Șansele să câștigați premiul cel maire la loterie sunt cu incomparabil mai mari. Mai mult, suprafețele locuite, comparate cu suprafața totală a Pământului, sunt relativ mici, motiv pentru care până în prezent nu a fost raportat nici un caz în care o persoană să fie lovită de un meteorit.