Ce urmează pentru Dragon?

Acum, cu Dragon andocată, echipajul de pe ISS a început să descarce proviziile și echipamentele de la bordul capsulei. Acestea nu erau vitale, proviziile de la bord aduse de transportorul rusesc Progress le ajungeau fără probleme. Misiunea SpaceX fiind doar una de test, nu era vitală pentru buna funcționare a Stației Spațiale, dar laptopuri noi sau o pereche de lenjerie intimă curată sunt oricând binevenite în spațiu.

Joi, 31 mai, Dragon se va desprinde de ISS și se va întoarce pe Pământ. Misiunea este un succes, orice s-ar întâmpla de acum înainte, dar dacă Dragon va putea fi și recuperată, misiunea va fi una perfectă. Este interesant cum capsula celor de la SpaceX este singura care poate transporta încărcătură utilă de pe ISS înapoi pe Pământ. După navetele spațiale, doar capsulele Soyuz mai pot face lucrul acesta, dar acolo spațiul este ocupat de echipajul de trei astronauți, rămânând prea puțin loc pentru instrumente sau alte dispozitive. Alte vehicule care se pot cupla periodic cu ISS (cel european ATV sau cel japonez HTV) nu mai ajuns pe Pământ deoarece ele nu sunt construite pentru a rezista reintrării în atmosferă și se dezintegrează la scurt timp după despărțirea de ISS, pline la rândul lor cu deșeuri.

Cu capsula Dragon practic ieșită din teste, SpaceX are planificate în acest an încă două zboruri spre ISS, tot cu Dragon și lansatorul Falcon, pentru alte provizii, de data asta fiind vorba de zboruri comerciale, la comanda NASA iar anul viitor ar trebui să vedem deja primele teste ale noii rachete Falcon Heavy. SpaceX ne promite primii oameni pe orbită în jurul lui 2015, iar NASA a ținut să facă o diferență clară între primii oameni pe care Dragon îi va putea urca pe orbită și primii astronauți NASA care vor folosi capsula celor de la SpaceX. Dacă testele din 2015 vor fi un succes, probabil NASA va avea încredere să-și îmbrace primii astronauți la bordul Dragon un an mai târziu.