Planetary Resources

Zvonul de care vă spuneam săptămâna trecută a fost confirmat: compania Planetary Resources se pare că dorește într-adevăr să aducă pe Pământ metale prețioase din asteroizi. În continuare planul lor pare desprins din povești SF, dar are mari șanse să devină realitate din trei motive:

  • au un plan pe termen lung, detaliat și realist
  • compania este sprijinită de ingineri serioși și finanțată de o mână de miliardari cu spirit de aventură
  • președintele (și în același timp și inginerul șef) al companiei a declarat că nu profitul imediat este principalul obiectiv.

Planul acestora pentru mineritul (exclusiv robotic) al asteroizilor se împarte în 3 etape și urmărește două resurse importante: apa și metalele prețioase (platinice) împreună cu reducerea costurilor explorării spațiale. Un asteroid de 1.5 km poate conține mai multă platină decât toată cantitatea prelucrată pe Pământ până în prezent (2.9 mii de miliarde de dolari). Să le luăm pe rând.

Prima etapă presupune lansarea unui număr de telescoape spațiale (Arkyd 100) în următoarele 24 de luni, care să formeze o platformă de observare a cerului, pentru a identifica asteroizi, viitoarele ținte ale proiectului. Telescoapele vor fi de mici dimensiuni (40 x 40 cm) și vor fi plasate pe orbita joasă de rachete deja existente (Atlas, Delta, Ariane, Falcon 9) și vor împărți probabil costurile cu alte încărcături convenționale. Vor putea fi folosiți pentru observații asupra Pământului dar și pentru prospectarea asteroizilor. După o perioadă de observații se vor identifica potențiali asteroizi, urmând ca o flotă de sonde, care vor colabora între ele pentru minimizarea riscului, să îi îndrepte spre aceștia. O grămadă de astfel de asteroizi trec destul de des prin vecinătatea Pământului, așa că nu ar trebui să fie dificil interceptarea unui dintre ei de către o astfel de sondă. Din punct de vedere al combustibilului folosit, va fi mai puțin costisitor decât un drum spre Lună, deci perfect realizabil. Sondele vor putea ateriza pe asteroid și vor putea trimite probe înapoi pe Pământ sau îl vor putea studia de la distanță compoziția, trimițând doar datele spre Pământ.

Arkyd 100, pe orbita Pământului

În a doua etapă, o nouă flotă de sonde cu propulsie proprie (Arkyd 200) vor fi trimise pe o orbită geosincronă pentru identificare ținetelor viabile. Abia apoi modelul Arkyd 300 va pleca spre acei asteroizi, dar nu pentru a începe operațiunile de extragere de metale prețioase, ci pentru prospectare și colectarea substanțelor volatile, precum apa, oxigen sau azot, creând pe suprafața asteroizilor adevărate depozite de materii prime. Identificarea asteroizilor-țintă se va face cel mai probabil până în următorii 10 ani. Spre exemplu, apa este esențială misiunilor spațiale, dar extrem de scumpă de adus în spațiu (aproximativ 20000 USD costă în prezent lansarea unui litru de apă pe orbită), iar cum unii asteroizi au acumulări de gheață, nu ar trebui să fie foarte dificil transformarea acesteia în apă și depozitarea sa. Comunicarea dintre probe și Pământ se va face probabil prin sisteme laser, aflate în studiu în acest moment (în colaborare cu NASA), reducând astfel dimensiunea și masa antenelor, reducând astfel costurile generale ale sondelor.

Arkyd 200

Abia în a treia etapă se va trece la exploatarea resurselor de apă și apoi de metale prețioase din asteroizi.

Indiferent de profitul obținut de pe urma acestor activități, cel mai mare câștig de care beneficiază fiecare persoană de pe această planetă este dezvoltarea abilităților de  manipula asteroizi. Vom învăța să ne apropiem de ei, să le atingem suprafața și în cele din urmă să le deviem orbita. Avem tehnologie pentru așa ceva, în sfârșit se întrevede și voința necesară pentru îmblânzirea asteroizilor, ceea ce crește destul de mult posibilitatea de a nu sfârși precum dinozaurii, impactul cu un astfel de obiect putând fi evitat. Doar stând cu mâinile în sân și sperând ca dacă îl bombardăm cu focoase nucleare nu face pericolul mai puțin real. Probabil vom fi nevoiți să îi alterăm traiectoria și nu putem face asta dacă nu începem să ne apropiem de un asteroid. Cu telescoape, cu sonde, cu cât mai multe nave și poate chiar și echipaje umane. Ăsta este, cred eu, cel mai mare câștig pe care îl va realiza Planetary Resources și de asta sunt extrem de entuziasmat de planurile lor. În sfârșit, niște miliardari vor să exploreze spațiul cosmic, pe banii lor, creați cu ajutorul nostru, într-un scop ce ne va afecta pe fiecare dintre noi. Bravo lor, nu pot decât să sper să li se alăture și alții, până la urmă existența noastră ca specie ar putea fi în mâinile unor aventurieri ca ei.