Probleme pentru Venus Express

Ultima furtună solară are efecte dintre cele mai neplăcute pentru Agenția Spațială Europeană: sonda Venus Express, aflată pe orbita lui Venus din 2006, se pare că a fost afectată destul de sever.

Sistemul de la bord, folosit pentru poziționarea precisă a sondei, a fost avariat. Deși Venus Express poate folosi și un set de roți volante pentru determinarea orientării în spațiu, în timp, erorile acumulate de către acest sistem intern vor face imposibilă orientarea corectă a sondei către Venus pentru a culege date sau către Pământ, pentru a comunica cu acesta. Unele sonde pot fotografia cerul și se pot reorienta după poziția stelelor, însă Venus Express nu are la bord o astfel o cameră foto cu rezoluție suficientă pentru astfel de observații.

ESA a precizat că nu este vorba despre o defecțiune nouă, astfel de avarii ale senzorilor responsabili cu orientarea au mai avut în trecut, însă și-au revenit de fiecare dată la mai puțin de 32 de ore. De această dată însă, defecțiunea durează de peste 40 de ore.

Update: Venus Express și-a revenit! A fost din fericire vorba despre o nouă defecțiune temporară.

Venus Express, pe orbită