Probleme pentru Venus Express

Ultima furtună solară are efecte dintre cele mai neplăcute pentru Agenția Spațială Europeană: sonda Venus Express, aflată pe orbita lui Venus din 2006, se pare că a fost afectată destul de sever.

Sistemul de la bord, folosit pentru poziționarea precisă a sondei, a fost avariat. Deși Venus Express poate folosi și un set de roți volante pentru determinarea orientării în spațiu, în timp, erorile acumulate de către acest sistem intern vor face imposibilă orientarea corectă a sondei către Venus pentru a culege date sau către Pământ, pentru a comunica cu acesta. Unele sonde pot fotografia cerul și se pot reorienta după poziția stelelor, însă Venus Express nu are la bord o astfel o cameră foto cu rezoluție suficientă pentru astfel de observații.

ESA a precizat că nu este vorba despre o defecțiune nouă, astfel de avarii ale senzorilor responsabili cu orientarea au mai avut în trecut, însă și-au revenit de fiecare dată la mai puțin de 32 de ore. De această dată însă, defecțiunea durează de peste 40 de ore.

Update: Venus Express și-a revenit! A fost din fericire vorba despre o nouă defecțiune temporară.

Venus Express, pe orbită

2 Comments

  1. Claudiu, cateva precizari se impun aici. Defectiunile lui VEX au fost tocmai la camerele stelare (sunt 2 in arhitectura satelitului – una principala si una de rezerva). CCD-ul, cat si memoria RAM unde este stocat SW sunt construite in tehnologie semiconductor si in cazul furtunii solare recente ele au fost direct afectate de radiatie. Camera stelara (cel mai precis senzor de la bord) a devenit neoperationala si atunci modul de functionare a satelitului a trebuit retrogradat la unul folosind rotile de reactie si giroscoape. Problema cu ele este ca pe masura ce te indepartezi de momentul 0 (cand ai initiat acest mod) erorile (intre estimare si real) cresc. Practic se ia ultima citire valida a orientarii in 3d la momentul 0 (ultimul moment in care camerele stelare functionau) apoi giroscoapele, la fiecare ciclu de functionare furnizeaza doar modificarile de orientare fata de momentul precedent.
    In timp insa erorile cresc. Sigur, in filtrul satelitului mai sunt masuratori si de la alti senzori (senzori solari spre ex) dar oricum nu se poate obtine precizia camerelor stelare.
    Mai multe detalii:
    http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120319012835

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *