John Glenn

John Glenn nu a fost primul om în spațiu. Nu a fost nici măcar primul american în spațiu. Dar a reușit să câștige admirația unei lumi întregi după ce acum 50 de ani, în 20 februarie 1962 devenea primul american care înconjura de pe orbită Pământul. Cursa de urmărire a lui Yuri Gagarin începuse, Statele Unite ale Americii acceptaseră provocarea sovietică și se aflau deja în drum spre Lună. După zborurile precaute ale cimpanzeului Ham, ale lui Shepard și Grissom, Glenn demonstrează că nu doar rușii pot pune un om pe orbita Pământului și devine astfel eroul unei națiuni speriată de spectrul comunist.

John Glenn nu a fost dintotdeauna astronaut. Nici nu avea cum, pentru că în 1962 termenul abia se inventase. Zburase deja în 59 de misiuni de luptă în timpul celui de-al doilea război mondial și 90 în timpul războiului din Coreea. A avut norocul să scape din toate cu viață. Tot norocul a făcut ca să fie selectat în primul lot de astronauți, deși uneori se mai spune că norocul și-l face fiecare cu mâna lui. În momentul selecției, Glenn era deja o celebritate, fiind primul pilot care străbătuse continentul nord-american într-un zbor supersonic. Carismatic, a fost și a rămas mereu o persoană caldă și plină de bun simț, mereu modestă.

A sfidat în continuarea moartea, la bordul capsulei Friendship 7 din 1962, după care a urmat o pauză de 36 de ani. În 1998, John Glenn avea să se reîntoarcă în spațiu și să devină cel mai bătrân astronaut, la bordul navetei spațiale Discovery, în misiunea STS-95. Între timp, ca un mic detaliu, fusese senator din partea statului Ohio, între 1974 și 1999. Din 1999, unul din centrele de cercetare ale NASA îi poartă numele.

John Glenn a fost pilot la 20 de ani, astronaut la 40 de ani, om politic la 50 de ani și din nou astronaut la 77 de ani. O viață mai densă și mai interesantă decât ar fi putut cineva să își imagineze. Astăzi, la 90 de ani, John Glenn este o legendă vie. Și nu este singur, soția i‑a fost mereu aproape. Sunt căsătoriți de 68 de ani, Annie Glenn împlinid de curând 92 de ani.

John Glenn, pilot.

20 februarie 1962, la bordul capsulei Mercury (Friendship 7), John Glenn devine primul american care ajunge pe orbita Pământului.

John Glenn, John F. Kennedy și Gherman Titov. Cel din urmă încă deține recordul pentru cel mai tânăr cosmonaut (a ajuns pe orbită la 25 de ani). John Glenn avea să devină cel mai bătrân astronaut (77 de ani). Greu de crezut că aceste recorduri vor cădea în viitorul apropiat.

John Glenn la bordul navetei spațiale Discovery (STS-95) în 1988 la vârsta de 77 de ani.

John Glenn în 2012,
în vârstă de 90 de ani, la aniversarea a 50 de ani de la primul său zbor.