ISS și deșeurile cosmice

Stația Spațială Internațională este nevoită să efectueze periodic manevre de evitare a diversele bucăți de deșeuri cosmice. Dacă amenințarea este una gravă, adică dacă fragmentul va trece aproape de ISS, astronauții se adăpostesc la bordul capsulelor Soyuz și sunt pregătiți pentru o revenire pe Pământ în cazul în care integritatea stației este afectată.

Din fericire, nu a fost cazul nici sâmbătă pentru astfel de măsuri extreme. O bucată din fostul satelit rusesc abandonat Cosmos 2251, în urma ciocniri cu un satelit al rețelei Iridium în 2009, dând naștere la nu mai puțin de 2000 de fragmente noi pe orbită. Bucata buclucașă de sâmbătă a trecut la o distanță de 14 kilometri de ISS. Burbank, Shkaplerov și Ivanishin s-au adăpostit în caspula Soyuz TMA-22/28S atașată de modulul Poisk iar Kononenko, Kuipers și Pettit în capsula Soyuz TMA-03M/29S, atașată de modulul Rassvet. Este pentru a treia oară când echipajul a fost nevoit să se adăpostească în capsulele Soyuz, după 12 martie 2009 și 28 iunie 2011.

În rest, activitatea la bordul ISS a  funcționat normal. Ivanshin a verificat sistemul de control climatic și de întreținere a vieții ECLSS aflat în Modulul de Serviciu. Kuipers a transmis la sol date pentru experimentul Mission X al ESA. A urmat apoi videoconferințele private cu familiile aflate pe Pământ, evenimente ce au loc săptămânal, după care echipajul a avut conferința săptămânală cu centrul spațiale de la sol pentru discuții privind activitățile din săptămâna următoare. Fiecare membru al echipajului a efectuează zilnic două ore de exerciții fizice, în încerca de a diminua efectele gravitației reduse.

Echipajul se pregătește și pentru a primi vehiculul european ATV-3 care se află în acest moment pe orbită și care se va cupla cu ISS în cursul săptămânii viitoare, cel mai probabil în cursul zilei de miercuri.