Curiosity se află in formă bună

Roverul Curiosity, aflat în drum spre Marte, a efectuat ieri a doua corecție programată a traiectoriei. Au fost programate șase astfel de corecții până când Curiosity va ajunge la destinație, însă de prima nu a mai fost nevoie, deoarece inserția orbitală asigurată de racheta Atlas V a fost aproape perfectă. Curiosity are la dispoziție opt motoare pentru aceste manevre, grupate în două grupuri de câte patru, care pot controla orientarea sondei și pot imprima mici corecții ale traiectoriei.

În data de 1 aprilie, Curiosity se va afla la jumătatea distanței pe care o are de străbătut până să ajungă pe Marte. Lansat în 26 noiembrie 2011 contactul cu suprafața marțiană ar trebui să aibă loc în data de 6 august, undeva în craterul Gale, aflat în apropierea ecuatorului.

Tot zilele trecute, echipa de la sol a efectuat o verificare de ansamblu a sistemelor de la bord și nu a fost raportat nimic neobișnuit. Cu toate că a avut de înfruntat câteva furtuni solare, toate instrumentele de la bordul roverului sunt în parametri normali și abia așteaptă să fie activate, o dată ajunse pe suprafața marțiană.