Vești bune de pe orbită

Comunicatul de presă al Agenției Spațiale Române vine cu vești bune despre Goliat, care a reușit să fie contactat de echipa de la sol, în cursul zilei de ieri, 18 februarie, pentru 9 minute.

Satelitul GOLIAT a fost lansat la data de 13 februarie 2012, orele 10:00 UT, de la Centrul Spatial Guyana cu racheta europeana VEGA, care a efectuat primul sau zbor de calificare (VV01). Satelitul a fost lansat impreuna cu satelitii LARES si ALMASAT ai Agentiei Spatiale Italiane (ASI) si cu alti sase nanosateliti din Franta, Italia, Spania, Polonia, Ungaria.

Satelitul GOLIAT se afla si poate fi gasit in prezent in prezent pe o orbita circumterestra eliptica inclinata, cu urmatoarele caracteristici:  perigeu – 302,3 km; apogeu – 1.456,3 km; inclinare – 69,5°; perioada – 102,4 minute; semiaxa mare: 7.250,3 km.

In perioada urmatoare injectiei pe orbita satelitul  isi stabilizeaza miscarea, statiile de sol efectuand procese de tracking. In primele zile, satelitul a fost aproape permanent iluminat de Soare, peste cateva zile urmand o perioada predominant de umbra, timp in care alimentarea electrica va fi asigurata exclusiv de baterii.

In dimineata zilei de 18 februarie a.c. la pasajul corespunzator orbitei numarul 68 satelitul a efectuat impreuna cu statia ROSA-ISS de la Magurele o transmisie cu durata de 9 minute, timp in care au fost comunicati catre sol parametri operationali termici, electrici si software.

Agentia Spatiala Romana nu isi asuma in nici o masura responsabilitatea pentru informatii difuzate de orice tip de media care nu au ca sursa oficiala ROSA. Vom reveni periodic cu informatie pe site http://www.rosa.ro. Informatia tehnica si actualizari se afla pe site http://www.goliat.ro

Pentru trakcing în timp real al satelitului, vizitați site-ul n2yo.com.