Lansare perfectă pentru Vega. Goliat este pe orbită.

Lansarea rachetei Vega a fost amânată câțiva ani, dar astăzi am avut parte de o lansare perfectă. La ora 12:00, numărătoarea inversă a ajuns la zero și toți cei care nu au clipit au putut vedea cum Vega se desprinde cu repeziciune de rampa de lansare. Asta deoarece masa rachetei, împreună cu sarcina utilă, nu este o cifră de care Vega să fie mândră, pentru simplul motiv că racheta nu a fost construită pentru a transporta multe tone pe orbită, ea se vrea o alternativă ieftină la soluțiile existente în acest moment: Ariane, Soyuz, Atlas sau Delta. Încărcăturile mai mici (300 – 2500 kg) nu vor costa la fel de mult ca o lansare Ariane, devenind astfel mai accesibile potențialilor contractori, aceasta urmând să plaseze pe orbită sateliți de comunicații sau experimente științifice.

Propulsată de patru trepte, Vega este prima rachetă din clasa ei care nu a fost convertită dintr-o rachetă balistică intercontinentală, ci proiectată încă de la început cu un scop clar: acela de a oferi o variantă accesibilă celor care doresc să transporte încărcături pe orbita Pământului. Planurile pentru Vega au existat încă de la sfârșitul anilor ’90, iar construcția rachetei a început în 2003, urând ca prima lansare să aibă loc în 2007.

Misiunea de astăzi a fost ultimul test pentru Vega, un test pe care racheta l-a trecut cu brio. Tocmai din această cauză, încărcătura de la bord nu a fost una aflată sub un contract cu o anumită corporație, ci Vega a transportat în primul ei zbor o serie de sateliți pentru cercetare.

La 70 de minute și 35 de secunde după lansare, cei șapte sateliți CubeSat s-au desprins de corpul rachetei. Printre aceștia s-a aflat și Goliat, primul satelit românesc. Deși a efectuat deja câteva orbite în jurul Pământului, echipa de la sol nu a reușit să ia legătura cu el, din cauza geometriei traiectoriei. Abia după ce vor avea primele date, inginerii români vor putea cunoaște cu exactitate starea satelitului, așa că echipa românească nu a deschis încă sticla de șampanie, dar așteptarea face parte din orar și nu putem decât să așteptăm un semnal de la Goliat. Evident, voi reveni cu detalii în cel mai scurt timp.